Ігор Смешко висуває свою кандидатуру у мери Києва. Його участь може суттєво змінити розклади на столичних виборах. А може пришвидшити кінець його політичної кар'єри.

Остання соціологія показала президентський рейтинг Смешка 6,4%. Минулого року на виборах президента у Києві він набрав 9,4%. Як бачимо, у Києві в Смешка є чималий рейтинг, десь в межах 5-10%.

З таким рейтингом Смешко може поборотися за вихід у другий тур разом з Кличком. Але навіть якщо він не займе друге місце, то відбере кілька відсотків у головних претендентів на другий тур, з якими у нього сумісна електоральна база. Таким чином своєю участю у виборах Смешко може допомогти потрапити у другий тур комусь з кандидатів, з яким у нього різний електорат.

Виборці Смешка — це переважно центральна і північна Україна. Тому відбирати голоси він буде у Кучеренка, Верещук і частково Пальчевського. Натомість, як кандидат Смешко може бути вигідний Притулі і Попову.

Все це одна сторона медалі участі Смешка у київських виборах. Друга сторона медалі полягає в тому, що 5-10% — це рейтинг Смешка як кандидата у президенти і лідера партії «Сила і честь», і він не обов'язково рівний його рейтингу як кандидата у мери Києва.

Смешку ще належить конвертувати свій політичний рейтинг у рейтинг кандидата в мери Києва. Це буде зробити дуже не просто, зважаючи на запізнілий старт. Тоді як більшість кандидатів почали піаритися 2-3 місяці тому, Смешко фактично не вів у столиці кампанію, а на початку вересня сайт «Сили і честі» повідомляв, що у партії тривають дискусії, чи варто висувати Смешка кандидатом у мери.

Запізнілий старт може зіграти проти Смешка. Якщо на мерських виборах він набере менше 5%, а його партія не потрапить у Київраду, такий результат стане для нього другим після парламентських виборів провалом. У такому випадку політичну кар'єру можна завершувати.