Після рішення «Європейської солідарності» підтримати кандидатуру Віталія Кличка на посаду мера Києва і висунення Марини Порошенко першим номером у списку партії до Київської міської ради можна констатувати, що «Слуга народу» на місцевих виборах програє боротьбу за Київ.

На київській конференції «ЄС» продемонструвала Кличку, що грає на його стороні. В УДАРу і «ЄС» у столиці пересікається електорат, а тому не висунення кандидата від «ЄС» — це важлива уступка Кличку зі сторони «ЄС», яка суттєво полегшить йому боротьбу за мерське крісло і навіть робить можливою його перемогу вже в першому турі.

У той же час висунення Марини Порошенко першим номером від «ЄС» до Київради – це гра проти Ірини Верещук. Так, Марина Порошенко не балотується у мери, але такий хід все-одно дозволить розсіяти між «ЄС» і «СН» голоси виборців, для яких в пріоритеті — голосувати за жінку. А якщо від «СН» у Києві відколеться частина голосів, то і Верещук їх втратить.

Донедавна тривали дискусії, з ким же у переобраній Київраді УДАР сформує коаліцію. Ключових союзників у партії Кличка могло бути два – «Слуга народу» або «Європейська солідарність». З приводу «СН» і без того були сумніви, зважаючи на слухи, що влада хоче після виборів призначити Верещук головою КМДА, а після конференції «ЄС» можна ставити крапку у цій дискусії. Кроки, які «ЄС» зробила на зустріч Кличку, дозволять їй після виборів претендувати на участь в коаліції у Київраді. Відповідно, якщо в коаліцію піде «ЄС», то там не буде місця «Слузі народу», якій доведеться задовольнитись перебуванням в опозиції. Тому вже зараз можна констатувати, що на місцевих виборах «Слуга народу» програє боротьбу за Київ.

Після перемоги на парламентських виборах в усіх столичних округах стати опозиційною фракцією у Київраді для «Слуги народу» буде справжнім провалом.