«Слузі народу» пророкують фіаско на виборах-2020. Чи можна буде нуль перемог в обласних центрах назвати провалом партії влади? Відповідаю на це питання, аналізуючи результати БПП на мерських виборах в облцентрах у 2015 році.

«Слугам народу» прогнозують тотальну поразку на місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня 2020 року. За оцінками багатьох соціологів, журналістів і політологів, кандидати в мери від партії «СН» програють вибори в усіх обласних центрах.

Чи стане нуль перемог в облцентрах справжнім провалом для партії влади? Щоб відповісти на це питання, давайте згадаємо результати Блоку Петра Порошенка «Солідарність», який п'ять років тому брав участь в місцевих виборах у статусі партії влади.

Результати-2015

Вінниця

У Вінниці БПП не висував свого кандидата у мери міста.

Перший тур виборів не визначив переможця. У другому турі перемогу здобув кандидат від «Вінницької європейської стратегії» Сергій Моргунов. За Моргунова проголосували майже 64%, його опонентка від ВО «Батьківщина» Людмила Щербаківська набрала 33,2% голосів.

Луцьк

П'ять років тому мером Луцька став кандидат від БПП Микола Романюк.

У другий тур виборів Романюк потрапив з кандидатом від УКРОПу Олександром Товстенюком. Із результатом 55,7% проти 42% переміг Романюк.

Дніпро

Кандидатом у мери тоді ще Дніпропетровська від БПП був Максим Курячий. Курячий не зміг пробитись у другий тур мерських виборів. У першому турі він посів лише четверте місце з результатом 4,8%.

Мером Дніпропетровська став Борис Філатов (52,3%), перемігши у другому турі Олександра Вілкула (44,9%).

Житомир

Мером Житомира п'ять років тому обрали представника БПП Сергія Сухомлина.

Перемогу Сухомлин здобув у другому турі, випередивши Любов Цимбалюк (ВО «Батьківщина») на 10% (52,6% проти 42,8%).

Ужгород

На посаду мера Ужгорода від БПП претендував Михайло Качур. У першому турі він посів третє місце, набравши 11,3% голосів.

Переможцем виборів став Богдан Андріїв від партії «Відродження». У другому турі за Андріїва проголосували 58,5% виборців, його опонент — самовисуванець Сергій Ратушняк — набрав майже 31% голосів.

Запоріжжя

На виборах мера Запоріжжя БПП представляв Микола Фролов, який посів друге місце.

Перший тур не визначив переможця. Зате у другому турі Фролов програв самовисуванцю Володимиру Буряку. За Буряка проголосували 55,6%, за Фролова – 39,5%.

Івано-Франківськ

Боротьба за посаду мера Івано-Франківська п'ять років була по-справжньому гарячою.

У першому турі перемогу здобув кандидат від БПП Ігор Насалик. Однак у другому турі його зміг випередити «свободівець» Руслан Марцінків – 42,3% проти 54,8%.

Кіровоград

У Кіровограді перемогу здобув висуванець БПП Андрій Райкович.

Офіційним переможцем Райкович став після тривалого підрахунку голосів. Свого опонента Артема Стрижакова у другому турі він випередив лише на 378 голосів.

Львів

У Львові кандидат БПП Оксана Юринець із результатом 4,4% посіла лише п'яте місце.

Перемогу на виборах здобув Андрій Садовий, який балотувався від «Самопомочі». У другому турі за нього проголосували 61,1% львів'ян. Друге місце посів «свободівець» Руслан Кошулинський, якого підтримали 36,9% виборців.

Миколаїв

У Миколаєві результати виборів для БПП також були не надто втішними. Кандидат від БПП Леонід Клименко посів лише четверте місце, набравши 6,5% голосів.

Мера Миколаєва було обрано у другому турі. Ним став представник «Самопомочі» Олександр Сєнкевич. У першому турі Сєнкевич програв кандидату від «Опоблоку» Ігорю Дятлову. Зате у другому турі Сєнкевич обігнав Дятлова на 11% (54,9% проти 43,3%).

Одеса

Олександр Боровик, який балотувався в мери Одеси від БПП, посів друге місце.

Геннадія Труханова п'ять років тому обрали одеським мером в першому турі. За нього проголосували 51,3%, тоді як Боровика підтримали 24,6% виборців.

Полтава

Як і в Одесі, у Полтаві кандидат БПП Андрій Матковський посів друге місце.

У першому та другому турах Матковський поступився представнику партії «Совість України» Олександру Мамаю.

Рівне

На виборах мера Рівного кандидат від БПП Олексій Муляренко посів четверте місце. За нього проголосували 8,5% виборців.

Перемогу здобув самовисуванець Володимир Хомко, який у другому турі вдвічі (64,2% проти 32,2%) випередив висуванця ВО «Народний контроль» Дмитра Якимця.

Суми

Кандидат БПП у мери Сум Дмитро Лантушенко зайняв четверте місце. Його кандидатуру підтримали 7,5% сумчан.

Мером Сум став висуванець ВО «Батьківщина» Олександр Лисенко (68,5%), який у другому турі «розгромив» кандидата «Волі народу» Анатолія Єпіфанова (29,5%).

Тернопіль

У 2015 році представник БПП Ігор Вонс зазнав справжнього фіаско на виборах мера Тернополя. За Вонса проголосували 3,6% виборів, завдяки чому він посів лише шосте місце.

Тернопільським мером у першому турі з результатом 57,9% обрали Сергія Надала.

Харків

Мерські вибори у Харкові також були невдалими для БПП. Кандидат партії Порошенка Олександр Давтян набрав лише 4,5% голосів, посівши п'яте місце.

Як і в Тернополі, мера Харкова обрали в першому турі. Ним став Геннадій Кернес, за якого проголосували 65,8% виборців.

Херсон

На мерських виборах кандидат БПП Олена Урсуленко посіла четверте місце. За неї проголосували 7,7% виборців.

Мером Херсона обрали самовисуванця Володимира Миколаєнка. У другому турі він випередив представника «Батьківщини» Владислава Мангера – 67,8% проти 28,4%.

Хмельницький

В мери Хмельницького у 2015 році від БПП балотувався Сергій Мандзій. Виборчі перегони він закінчив на третьому місці з результатом 15,9%.

Мером Хмельницького став «свободівець» Олександр Симчишин. У другому турі він більше як на 20% випередив самовисуванця Костянтина Чернилевського.

Черкаси

У Черкасах висуванець БПП Олександр Радуцький набрав 10,4% голосів, посівши четверте місце.

Перший тур мерських виборів закінчився перемогою кандидата від Партії Вільних демократів Сергія Одарича. Однак у другому турі його більше як на 3% зумів випередити представник «Батьківщини» Анатолій Бондаренко.

Чернівці

Для кандидатки від БПП Наталії Якимчук вибори мера Чернівців закінчилися четвертим місцем. За неї проголосували 6,2% виборців.

Перемогу на мерських виборах здобув самовисуванець Олексій Каспрук. У другому турі він майже вдвічі випередив представника партії «Рідне місто» Віталія Михайлішина (62,6% проти 34,5%).

Чернігів

На виборах мера Чернігова у 2015 році перемогу здобув висуванець БПП Владислав Атрошенко.

У першому турі Атрошенко поступився кандидату партії «Наш край» Олександру Соколову. Зате у другому турі Атрошенко випередив Соколова на 8%.

Київ

Мером Києва п'ять років тому виборці обрали кандидата від БПП Віталія Кличка.

У другому турі Кличко вдвічі випередив кандидата Партії рішучих громадян Борислава Березу (64,1% проти 32,3%).

Підсумки-2015

З 21 обласного центру, де у 2015 році проходили мерські вибори, БПП не висував свого кандидата лише у Вінниці. Вочевидь, мали місце домовленості з Володимиром Гройсманом.

На мерських виборах БПП здобув перемогу у Києві та в чотирьох обласних центрах – Луцьку, Житомирі, Кіровограді і Чернігові.

У чотирьох облцентрах – Запоріжжі, Івано-Франківську, Одесі і Полтаві – тодішня партія влади посіла друге місце.

В Ужгороді та Хмельницькому кандидати БПП посіли третє місце. Ще у сімох облцентрах кандидати партії Порошенка закінчили виборчі перегони на четвертому місці, у Львові і Харкові – на п'ятому, а у Тернополі – на шостому.

Враховуючи Київ, у 2015 році на виборах мерів майже у кожному другому облцентрі БПП посів не нижче 2-го місця.

Висновки-2020

Якщо «Слуга народу», яка зараз є партією влади, не здобуде жодної перемоги на виборах мерів в обласних центрах, такий результат можна буде вважати абсолютно провальним і по-справжньому ганебним у порівняні з результатом БПП п'ятирічної давності, коли тодішня партія влади зуміла виграти мерські вибори у Києві та в чотирьох облцентрах.

Нуль перемог на обласному рівні стануть для «Слуги народу» поворотним моментом, коли щодо пропрезидентської партії замість терміну «електоральна революція» можна буде вживати термін «електоральне фіаско».