Провина Володимира Зеленського не в тому, що День Незалежності він провів зі співаками. А в тому, що президент не знайшов часу для військових і ветеранів, десятки тисяч яких зібралися вчора у центрі Києва.

На 29-й День Незалежності України на Софійській прощі у Києві пройшли офіційні заходи за участю Володимира Зеленського і всього керівництва держави. Закінчилися заходи святковим концертом. Представники українського шоу-бізнесу виконали попурі. Музична композиція, яка супроводжувалася яскравими візуальними номерами, стала причиною неймовірно ядовитої критики президента і організаторів дійства на Софійській площі. Соціальні мережі досі «трясе» від злісних дописів «порохоботів» і решти опонентів Зеленського.

Давайте розбиратися, що ж такого крамольного зробив президент на 29-й День Незалежності.

Критики концерту обурюються, що, мовляв, як можна було допустити, що в такий урочистий день перед військовими виступали Сердючка, Полякова і якийсь незрозумілий «заєць» з синьо-жовтим прапором. Напевно, не всі номери і співаки вчора на Софійській площі були доречними. Але крім них, виступали Тарас Тополя, Джамала, Пономарьов, Руслана та ряд інших співаків, до яких начебто немає питань.

Задум авторів композиції полягав у тому, щоб показати історію української пісні часів незалежності. За 29 років в Україні з'явилося багато дуже різних виконавців, які записали величезну кількість дуже різних за якістю пісень. Відверто кажучи, більшість українських співаків є авторами і виконавцями низькопробної музики. Але у кожного з них є свій слухач. Сучасна українська музика є такою, якою вона є. І організатори концерту показали історію сучасної української пісні без прикрас. Показали те, що слухають і дивляться більшість пересічних громадян.

Чи мав Володимир Зеленський бути присутнім на презентації пісенної історії сучасної України? А чому ні?! Подібний концерт, звісно, міг пройти і без участі Зеленського та військових, але що порушив, які «червоні лінії» перейшов президент?..

Насправді провина Зеленського не в тому, що День Незалежності він провів зі співаками. А в тому, що президент не знайшов часу для військових і ветеранів, десятки тисяч яких зібралися вчора у центрі Києва.

Чинний президент – противник військових парадів. «Парад у нас обов'язково буде у майбутньому – парад української перемоги, коли ми повернемо всіх наших людей і всі наші території. Коли на нашій землі буде сталий мир – ми проведемо великий парад усіх наших військ та техніки, парад після якого більше ні в кого навіть не виникне думки порушити мир в Україні, посягнути на її свободу та незалежність», — заявив Зеленський під час урочистої промови.

Гаразд, можна дискутувати, чи потрібен парад з військовою технікою у столиці воюючої країни. Але як президент міг проігнорувати багатотисячний Марш захисників, який проходив у центрі Києва?! На нього зібралися не маргінали, не «порохотоби» чи ще хтось, хто може не подобатися Володимиру Олександровичу, а тисячі військових, добровольців, волонтерів і ветеранів, які пройшли війну на Донбасі.

День Незалежності – це, в першу чергу, день захисників, які у російсько-українській війні виборюють цю незалежність. Усміхатися і задоволено аплодувати на концерті попсових виконавців – право президента. Але не помітити марш тисяч військових на Майдані Незалежності було помилкою Зеленського. Яку він міг не допустити, якби після концерту на Софійській площі спустився до військових на Майдан Незалежності.

P.s. Вчора, на 29-у річницю незалежності України, Володимир Зеленський повідомив про 29-й день перемир'я на Донбасі. Як так сталося? Випадковість чи на Банковій дні затишшя рахують, як їм заманеться? Дуже схоже на задум сценаристів, яких зараз у владі більше ніж достатньо. Проблема лише в тому, що сценаристи вміють вигадувати «реальність», але не вміють змінювати її.