Постанова про відставку глави МВС вигідна як Арсену Авакову, так і його опонентам з «Голосу».

5 червня, після акції протесту під стінами ВРУ з вимогою відправити у відставку Арсена Авакова, стало відомо про подачу на реєстрацію постанови про звільнення глави МВС. Про це у соціальній мережі повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Відповідну постанову підписали лише 55 парламентарів. А тому, як би це парадоксально не звучало, така постанова вигідна Арсену Авакову.

55 підписів означають, що у Раді немає і близько 226 народних депутатів, готових проголосувати проти Авакова. Коли така постанова буде винесена на голосування у ВРУ, вона з тріском провалиться, а глава МВС отримає додатковий аргумент на користь своєї легітимізації. Окрім Володимира Зеленського, який неодноразово називав Авакова найефективнішим і найкращим міністром, свою підтримку міністру внутрішніх справ де-факто висловить Верховна Рада. Після провалу епопеї з постановою опонентам Авакова непросто буде доводити, чому у відставку має піти міністр, якого підтримують президент і більшість у парламенті.

Для чого ж тоді «Голос» взявся ініціювати збір підписів під постановою за звільнення Арсена Авакова? Відповідь проста – рейтинг. А точніше – його відсутність. Останнє опитування КМІСу показало, що за «Голос» готові голосувати лише 2,8% виборців.

Катастрофічне падіння рейтингу змусило партію Святослава Вакарчука хоч якось активізуватись і мобілізувати своїх виборців. У нагоді стали події в Кагарлику, Броварах, Одесі, де підопічні Авакова проявили себе ганебним чином. У суспільстві справедливо зросло невдоволення діяльністю правоохоронних органів. «Голос», у свою чергу, спробував обурення громадян конвертувати у політичні дивіденди.

Чи вдасться «Голосу» наростити рейтинг за рахунок протестів проти Авакова – покажуть наступні соцдослідження. Зате вже точно можна сказати, що відправити главу МВС у відставку партії Вакарчука не вдасться.