Останнє соціологічне дослідження КМІСу про рейтинги політичних сил показало суттєві зміни в електоральних настроях українців. Виявилося, що «старим обличчям» виборці довіряють більше, ніж новачкам у політиці. Хоча ще дев'ять місяців тому ситуація була діаметрально протилежною.

Учасників позачергових парламентських виборів, які пройшли 21 липня 2019 року, ділили на дві умовні категорії – «старих» і «нових». До партій «нових облич» політологи, ЗМІ і пересічні громадяни найчастіше зараховували «Слугу народу» і «Голос». Партіями «старих облич» називали всі інші політсили, які йшли на вибори на чолі з добре відомими політиками, які до того часу не один рік працювали у Верховній Раді та інших органах влади.

За результатами виборів до ВРУ потрапили дві «нові» партії – вище згадані «Слуга народу» і «Голос», та три «старі» — «Опозиційна платформа – За життя», «Батьківщина» і «Європейська солідарність».

За «Слугу народу» тоді проголосували 43,2% виборів, за «Голос» — 5,8%. Сумарно партії «нових облич», які пройшли до парламенту, отримали підтримку 49% українських виборців.

Партії «старих облич» на минулорічних виборах показали куди гірший результат. Партія Льовочкіна-Медведчука зібрала 13,1% голосів, за «Батьківщину» проголосували 8,2% виборів, а «Європейську солідарність» підтримали 8,1% українців. Загальний їхній результат склав 29,4%.

Як бачимо, у липні 2019 року українські виборці куди більше вірили «новим обличчям». 49% проти 29,4%. Різниця майже 20%. Просто вражаючий результат і беззаперечна перемога «нових» політиків над «старими».

Як же змінилися електоральні симпатії українців через дев'ять місяців після позачергових виборів до ВРУ? Давайте рахувати.

Вчора, 4 травня, Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив нове дослідження про рейтинги політиків та політичних сил. Опитування проводилося з 17 по 25 квітня, похибка дослідження не перевищує 1,7%.

Як показали результати опитування КМІСу, якби вибори проходили в кінці квітня, за «Слугу народу» проголосували б 32,6% виборів, а за «Голос» — 3,5%. Сукупний рейтинг цих двох партій «нових облич» на сьогодні складає 36,1% — на 13% менше, ніж літом минулого року.

Натомість свої позиції суттєво покращили партії «старих» політиків. Через дев'ять місяців після виборів за «ОПЗЖ» готові голосувати 15,8%, за «ЄС» — 15,2%, а за «Батьківщину» — 12%. Загалом парламентські партії «старих облич» на сьогоднішній день підтримують 43% виборців, що на майже 14% більше у порівнянні з липнем 2019 року.

Якщо ж порівнювати поточні рейтинги партій «старих» і «нових облич» у ВРУ (43% проти 36,1%), то зараз баланс складає +7% на користь «старих облич».

Тільки подумати... У кінці липня 2019 року партії «старих облич» програли «новим» з різницею у 20%. Пройшло лише дев'ять місяців і «старим обличчям» вже довіряють більше, ніж «новим». +7% говорять самі за себе.