За місяці перебування Володимира Зеленського і «Слуги народу» у владі можна констатувати, що Україна не перетворюється у повноцінну парламентсько-президентську республіку. Прогнози, які були популярні у січні-травні минулого року, що після перемоги Зеленського на президентських виборах реальна влада в країні перейде до ВРУ, не здійснилися.

Зараз багатьма забувся прогноз, який був популярним у період президентської виборчої кампанії. Тоді багато хто говорив, що як тільки Зеленський, якого називали некомпетентним у політичних питаннях, стане президентом, центр влади переміститься до Верховної Ради, і Україна стане повноцінною парламентсько-президентською республікою, а не так як було при Порошенку, коли центром прийняття всіх ключових рішень була Адміністрація президента. Вже зараз, після перших місяців передування у владі Зеленського і «Слуги народу», можна констатувати, що реальність виявилася іншою. Некомпетентність не заважає Зеленському накопичувати повноваження.

Наведу приклади перевищення президентом своїх повноважень і спроб розшити їх.

Якщо говорити про факти перевищення повноважень президентом, то найвідоміший – формування Кабінету Міністрів, коли 29 серпня монобільшість навіть не знала, кого пропонуватимуть на посади міністрів, хоча саме монобільшість, а не Офіс президента мала формувати новий склад уряду. Також дивно бачити, коли Зеленський дає вказівки Гончаруку як переформатувати уряд, хоча це компетенція прем'єра. Не кажу вже про численні розпорядження, які виходять далеко за межі обов'язків президента.

Що стосується спроб розширити свої повноваження. Президент намагався підпорядкувати собі Нацгвардію, щоправда наразі ця ініціативна загальмувала. НАБУ, ДБР — Зеленський хоче самостійно вирішувати, хто буде керувати цими органами, а не обирати з тих, кого йому запропонує конкурсна комісія. Після скасування недоторканності справи проти народних депутатів може реєструвати лише Генеральний прокурор, призначений за поданням президента. Таким чином Зеленський фактично збільшив свій вплив на парламентарів. А законопроекти про медіа і дезінформацію?! Це також спроби владної команди розширити свій вплив на ЗМІ.

У 2010 році Віктор Янукович, прийшовши на Банкову, зажадав більших повноважень і для цього здійснив «конституційний переворот», коли в обхід ВРУ повернув стару Конституції. Зеленський також робить все для того, щоб розширити свою владу. Вже зараз очевидно, що, коли закінчуватиметься його каденція, у президента буде більше повноважень, ніж було у 2019 році. А тому не приходиться сподіватись, що за Зеленського в Україні з'явиться справжній парламентаризм.