Своїм рішенням звільнити Андрія Богдана і призначити на його місце Андрія Єрмака Володимир Зеленський вкотре підтвердив, що є дилетантом в питаннях державного управління.

Незадовго до звільнення Андрія Богдана Володимир Зеленський зізнавався, що в його команді є конфлікти. «Конфлікти є. Вони заважають працювати. Я завжди проти таких конфліктів, бо в них немає переможців. Тому ми втрачаємо або час, або втрачаємо людей. А всі, хто працюють в Офісі, вони всі професійні люди. Тобто ми сто відсотків когось будемо втрачати. Тому що ти не можеш жити в постійному конфлікті», — говорив президент в одному з останніх інтерв'ю.

Зеленський не називав учасників конфліктів. Але впродовж останніх кількох місяців чимало анонімних і не анонімних інсайдерів повідомляли про суперечки між Андрієм Богданом і Андрієм Єрмаком. Тому, швидше за все, конфлікти між ними двома мав на увазі президент, коли визнавав, що в його команді не все гладко.

Сьогодні історія з непорозуміннями між Єрмаком і Богданом отримала розв'язку. Зеленський відправив у відставку Богдана, призначивши на його місце Єрмака. Своїм рішенням Володимир Зеленський вкотре підтвердив, що є дилетантом в питаннях державного управління.

По-перше, президент завжди має знаходитися «над схваткою». Досвідчений політик ніколи не зайняв би одну зі сторін конфлікту, як зробив Зеленський. Розумним рішенням було б призначення керівником Офісу президента людини, яка не була стороною конфлікту. В ідеалі це мала б бути людина, яка до сьогоднішнього дня взагалі не працювала на Банковій.

По-друге, окрім кадрової, Зеленський зробив стратегічну помилку. Рішення про звільнення Богдана зрозуміле — президент хотів як можна швидше погасити внутрішньокомандні суперечки. Ось тільки вийшло навпаки. Пройде зовсім небагато часу і ми станемо очевидцями, як маховик протистоянь у Зе!команді почне набирати оберти. Справа у тому, що і Богдан, і Єрмак не були, як кажуть, самі по собі. Після перемоги Зеленського на виборах Богдан завів своїх людей в Офіс президента, за його участю формувався виборчий список «Слуги народу», він проводив співбесіди з кандидатами на посади в уряді та інші держустанови. Єрмак в найближчому оточенні Зеленського з'явився пізніше за Богдана. Але і він встиг пролобіювати призначення своїх людей на керівні пости в обласних адміністраціях та провести співбесіди з кандидатами в Кабмін, склад якого планують оновити. Тобто у владу вони прийшли зі своїми командами.

Тепер, після відставки Богдана, Єрмак почне витісняти з органів влади тих людей екс-керівника ОПУ, з якими йому буде некомфортно працювати. А це неодмінно призведе до нових конфліктів у Зе!команді, яких так не хоче Зеленський.