Відверто кажучи, не зовсім зрозуміло, навіщо Верховна Рада проголосувала за участь української делегації у зимовій сесії ПАРЄ. Для українських депутатів участь у засіданнях Асамблеї має сенс у двох випадках: якщо розглядатимуться питання про відновлення санкцій проти делегації РФ, яку повернули до ПАРЄ у червні минулого року, або ж якщо на порядок денний будуть винесенні питання, які стосуються російської окупації Донбасу чи анексії Криму. Ні першого, ні другого блоку питань немає на порядку денному зимової сесії ПАРЄ. Тому виникає питання: якого результату для України зможе цього тижня добитися у Страсбурзі делегація ВРУ? Відповідь: жодного.

Цього тижня на засіданнях ПАРЄ не будуть говорити про російсько-українські відносини, зате будуть говорити про мігрантів, про ситуацію в Лівії, про порушення прав людини в Туреччині, про свободу ЗМІ. Але особливої уваги заслуговують два питання: дебати про функціонування демократичних інституцій у Польщі та політичні переслідування в Азербайджані. Справа в тому, що європейці засуджують реформу судової системи у Польщі, яка робить суди залежними від виконавчої влади. ПАРЄ, швидше за все, підтримає антипольську резолюцію і тоді українська делегація опиниться перед вибором засудити дії польської влади і втратити партнера, який на європейських полях займає антиросійські позиції, чи не засудити і тим самим ускладнити відносини з іншими західними партнерами, які не завжди займають настільки антиросійські позиції як Польща.

Що стосується дебатів про політичні переслідування в Азербайджані, то у цьому питанні немає дискусії, яку позицію займати Україні. Але як тоді українські делегати пояснять, чому у грудні, напередодні зустрічі Володимира Зеленського з Ільхамом Алієвим, наші правоохоронці видали Азербайджану опозиційного блогера Ельвіна Ісаєва?!

Поїздка наших депутатів на сесію ПАРЄ не передбачає позитивних результатів, але цілком може мати негативні наслідки для України. Тому є сумніви, чи варто було повертати українських делегатів в ПАРЄ, як мінімум, у січні цього року.

Як відомо, 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій ідеться про те, що право голосувати, виступати і бути представленим в Асамблеї та її органах не можуть бути припинені або вилучені в ході оскарження чи перегляду повноважень. Завдяки цій резолюції російська делегація повернулася до ПАРЄ. У відповідь на повернення російської делегації українські парламентарі відмовилися від участі в сесії Асамблеї, яка проходила 30 вересня – 4 жовтня 2019 року. Зате вже 16 січня Верховна Рада проголосувала за постанову про участь української делегації в сесії ПАРЄ, яка триватиме з 27 по 31 січня.