Через «плівки Гончарука» між президентом і прем'єр-міністром настане похолодання, але відставку Олексія Гончарука відкладуть до гірших часів.

Де-юре звернення Олексія Гончарука до президента з проханням розглянути його відставку не можна назвати заявою прем'єра про відставку. Згідно зі статтею 115 Конституції України, заяву про відставку прем'єр-міністр направляє до Верховної Ради.

У ситуації, що склалася Володимир Зеленський може відхилити звернення прем'єра, висловивши йому довіру. У такому випадку заява Гончарука не дійде до Верховної Ради, а якщо дійде, то не набере достатньої кількості голосів народних депутатів. Або ж Зеленський оголосить про свою недовіру прем'єру та, відповідно, всьому складу уряду, і тоді ВРУ підтримує рішення президента. Щоправда, другий сценарій вкрай малоймовірний. Але про це трохи нижче.

Чому, власне, сьогодні зранку з'явилася сенсаційна заява Олексія Гончарука? Два дні поспіль на прем'єра здійснюються інтенсивні інформаційні атаки. І яку ми бачили на це реакцію Володимира Зеленського? А ніякої. Президент мовчить. За два дні Зеленський так і не виступив з публічною заявою про підтримку Гончарука і його уряду. Виправдовуватись довелося самому прем'єру і міністрам, які його підтримують. Схоже, президент дійсно не у захваті від аудіозаписів з кабінету Гончарука. Швидше за все, скандальні записи змусили Зеленського засумніватися у прем'єрі. Інакше, якби Зеленський після появи плівок цілком довіряв Гончаруку, він не став би мовчати два дні, а поспішив би заступитися за свого прем'єра. Натомість, ми бачимо, як Гончарук вимушений був звернутися до президента з проханням визначитися з його подальшим перебуванням у кріслі очільника Кабінету Міністрів.

Тепер щодо відставки прем'єр-міністра. Не на часі! Володимир Зеленський не може ігнорувати політичну кон'юнктуру, керуючись особистими симпатіями чи антипатіями.

У результаті інформаційних атак Гончарук вже став таким собі громовідводом, який накопичує весь негатив, який виливається проти нової влади. У даній ситуації Зеленському вигідніше наразі залишити Гончарука на посаді прем'єра, аби він продовжував накопичувати цей негатив. З другої сторони, після президентського «помилування» прем'єр-міністр стане ручним, що дозволить Банковій деякий час використовувати Гончарука як інструмент у досягненні власних цілей.

Коли руками Гончарука будуть протягнуті непопулярні закони і рішення, його можна буде як баласт скинути з корабля президентської команди. Все просто: непопулярного прем'єра відправляєш у відставку — і рейтинг президента летить вгору! Леонід Кучма шість разів так робив.

До речі, така можливість у пропрезидентської партії з'явиться восени цього року, коли в уряду закінчиться імунітет і парламент зможе висловити йому недовіру.