Встановлення ковзанки перед Офісом президента варто трактувати, як небажання Володимира Зеленського вести з українцями відвертий діалог на непрості теми.

Очевидно, що ковзанку встановлюють, аби люди не могли протестувати під стінами Офісу президента. У схожий спосіб Янукович пробував розігнати Майдан, коли встановлювали ялинку в розпал мітингів у центрі Києва. А взагалі, ця технологія була запозичена Януковичем в РФ. Там свого часу закривали на ремонт Тріумфальну площу, щоби звести нанівець акції за свободу мирних зібрань. І кожного разу, коли несанкціонована опозиція анонсує в Москві масові протести, влада миттєво організовує які-небудь заходи на місцях, де мають пройти мітинги.

Цікаво, що встановлювати ковзанку перед Офісом президента почали після зустрічі Зеленського і Путіна у Парижі. Якщо згадаємо події Революції Гідності, то не рідко Янукович вдавався до ескалації саме після зустрічей або телефонних розмов з Путіним. Я, звісно, ні на що не натякаю, але аналогія варта уваги.

Схоже, Зеленському набридло вести з громадянами відверті діалоги на дискусійні теми. Можливо, його переконують, що ті, хто не підтримують його політику – провокатори. Можливо, президент вважає, що до єдиної точки зору неможливо прийти, а тому немає сенсу говорити з тими, хто проти чого би то не було.

У будь-якому випадку ковзанка – це сигнал, що Зеленський не хоче говорити з громадянами, які не підтримують його. Не здивуюся, якщо після ковзанки на Банковій знову з'явиться паркан, як було за попередніх президентів.