Володимир Зеленський у Парижі не перетнув «червоні лінії», а Україна залишається ворогом Росії.

Сьогодні опівночі у Парижі завершилася зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і РФ. Після переговорів, які тривали з 17-ї години 9 грудня, «нормандська четвірка» вийшла до преси, щоб розповісти про досягнуті домовленості. Про них можете прочитати тут, тут і тут.

«Червоні лінії» для Зеленського і принципи Зеленського

Поки Володимир Зеленський зустрічався у Франції з Ангелою Меркель, Еммануелем Макроном і Володимиром Путіним, у Києві під вікнами Офісу президента проходила акція «Варта на Баковій». Кілька тисяч активістів і небайдужих українців вимагали від Зеленського не перетинати «червоні лінії», які тиждень тому погодили партії Порошенка, Тимошенко і Вакарчука. У свою чергу на підсумковій конференції в Парижі український президент озвучив свої принципи, які пообіцяв ніколи не порушувати.

Давайте порівняємо «червоні лінії» протестувальників і принципи Зеленського.

«Червона лінія» №1: «Жодних компромісів щодо унітарної держави і ніякої федералізації».

Принцип Зеленського №1: «Неможливість федералізації. Україна — унітарна держава, це незмінна стаття її Конституції та непорушний принцип існування держави».

«Червона лінія» №2: «Жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу».

Принцип Зеленського №2: «Неможливість будь-кого вчиняти будь-який вплив на вектор руху та розвитку України, яка є незалежною, самостійною, демократичною державою, вектор розвитку якої обиратиме виключно її народ».

«Червона лінія» №3: «Жодних політичний дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виконання умов безпеки і деокупації. Зокрема, виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над державним кордоном».

Заява Зеленського за підсумками саміту: «У нас із президентом РФ абсолютно різний погляд з приводу передачі кордону і коли це можливо. І, дійсно, президент РФ каже, що в „Мінську“, те що наш колишній президент Петро Олексійович підписував, передача кордону може бути лише після виборів. Я, звісно, піднімаю питання про те, щоб передача кордону була до місцевих виборів».

«Червона лінія» №4: «Жодних компромісів щодо деокупації та повернення Криму в Україну».

Принцип Зеленського №3: «Неможливість компромісів з врегулювання ситуації на Сході України через поступки територіями в межах міжнародно визначених кордонів. Для кожного українця і Донбас і Крим – це Україна».

«Червона лінія» №5: «Жодного припинення міжнародних судових процесів проти Росії».

Дану тему Зеленський не коментував.

Крім того, українські переговорники не обміняли російський газ на поступки у вирішенні «донбаського питання», оскільки делегації РФ і України не досягли у Парижі домовленостей про новий контракт на транзит і прямі поставки російського газу.

Що б не говорили любителі «зрад», але важко не погодитися, що «червоні лінії» президентом України не перейдені.

Між васалом і ворогом

В мережі жартують, що на паризький саміт поїхав Володимир Зеленський, а повернувся Петро Порошенко. У кожному жарті є доля жарту. Буквально впродовж доби ми стали свідками, як позиції Зеленського щодо завершення російсько-української війни зазнали суттєвого дрейфу в сторону тих позицій, на яких кілька останніх років стояв Порошенко під час переговорів з Путіним. І справа не в особистостях, а у міжнародній політиці РФ.

Для країн-сусідів у Росії є лише дві опції – васал або ворог. Зараз Україні відведена роль ворога, а будь-які компроміси у принципових питання можуть хіба що зробити нашу державу васалом Москви. Судячи з результатів паризького саміту, Зеленський усвідомив це і зайняв ті позиції, які не дозволили Україні стати васалом «північного сусіда».

Свого часу Леонід Кучма і Віктор Янукович приходили до влади при явній підтримці Кремля. Згодом, називаючи Росію союзною державою, вони намагалися втекти від Москви і розвернути Україну на Захід. Що вже говорити про Зеленського, який після обрання президентом ніколи не називав Україну партнером РФ.