Володимир Зеленський зажадав до 20 лютого суттєвого прогресу у розслідуванні справ Майдану. Чи варто сподіватися, що побажання президента реалізують?

Вчора, 21 листопада, Володимир Зеленський зустрівся з родичами героїв Небесної сотні. Розмова гаранта з людьми, які майже шість років тому втратили рідних і вбивці яких досі не покарані, була не простою. Президент говорив, що докладе максимальних зусиль, аби правоохоронці змогли досягнути конкретних результатів у розслідуванні злочинів. Домовилися про умовний перший дедлайн – Зеленський заявив, що суттєвого прогресу у розслідуванні справ Майдану необхідно досягти до 20 лютого. У цей день пройде традиційний пам'ятний молебень, на який родичі героїв Небесної сотні запросили президента.

Згадане 20-е лютого настане через три місяці. Чи буде про що Зеленському звітувати на наступній зустрічі з рідними загиблих активістів? Є щонайменше три причини, які дозволяють зробити песимістичний прогноз.

Прокуратура втратила слідство

20 листопада прокуратура втратила функції досудового розслідування. Тепер усі справи, які вела прокуратура, розслідуватиме ДБР, а сама прокуратура буде здійснювати лише процесуальне керівництво.

Аби вивчити багатотомні справи Майдану, слідчим ДБР знадобиться не один місяць. Щоби не гальмувати розслідування цих справ, Верховна Рада планує ухвалити зміни до закону про ДБР, які дозволять слідчим прокуратури, що розслідували злочини проти Майдану, без будь-яких конкурсів переходити на роботу до ДБР.

Відповідний законопроект був у порядку денному ВРУ 15 листопада, але парламентарі так і не ухвалили його. Коли ухвалять – запитання до народних депутатів. А поки розслідування резонансних вбивств та інших злодіянь, які майже шість років тому шокували всю Україну, фактично поставлені на паузу.

Відставка Горбатюка

23 жовтня з Генпрокуратури звільнили начальника управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка. З літа 2014 року очолюване ним відділення розслідувало злочини часів Революції Гідності.

Роботу Горбатюка та його підлеглих важко назвати результативною хоча б тому, що за весь період слідчих дій вирок отримав лише один «тітушка». Ще п'ять «беркутівців» перебувають на лаві підсудних – наразі суд продовжує вивчати вчинені ними злочини. І це при тому, що управління Горбатюка вело десятки проваджень.

На неефективне розслідування справ Майдану також жалілися Amnesty International в Україні та Моніторингова місія ООН з прав людини. Водночас, адвокати родин героїв Небесної сотні жодного разу не звинувачували Горбатюка у саботажі чи покриванні злочинців.

У довгостроковій перспективі відставка Горбатюка, можливо, принесе позитивні результати. Не виключено, що його наступником стане професійний, незаангажований слідчий, який пришвидшить процес розкриття злочинів. Але у короткостроковій перспективі звільнення Горбатюка — однозначно «мінус». Хто хоч колись стикався з роботою слідчих органів знає, наскільки важливою у роботі цілого відділення є роль його керівника, на якому замикається левова частка процесів.

Без Горбатюка катастрофи не станеться. Але очікувати, що найближчим часом справи будуть розслідуватись краще – не доводиться.

Фактор Авакова

«Йому (Арсену Авакову, — ред.) цікаво вигородити працівників міліції, працівників „Беркуту“, конкретно тієї спецроти „Беркуту“, яких зараз обґрунтовано підозрюють в тому, що вони розстрілювали та вчинили велику кількість вбивств», - заявила адвокат родин загиблих активістів Революції гідності Євгенія Закревська в ефірі одного з телеканалів у листопаді 2014-го.

Приблизно через півроку, 31 березня 2015-го, Міжнародна дорадча група Ради Європи оприлюднила звіт про те, як в Україні розслідуються справи Майдану. У своїй доповіді західні експерти називають МВС стороною, яка перешкоджає слідству.

Не хочеться робити власних висновків щодо ролі Авакова у розслідуванні злочинів проти Революції гідності. Але, як бачимо, є підстави вважати, що його перебування на посаді голови МВС не сприяє розкриттю злочинів.

***

А тим часом Володимир Зеленський вже третій місяць пропонує почекати з результатами розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. 23 липня тодішній керівник Нацполіції Сергій Князєв ознайомив президента з таємними матеріалами цієї справи. Президент ознайомився і замовк. Чекаємо на результат.