Вчорашні події у ПАРЄ, коли не була проголосована резолюція, яка дозволила б російській делегації повернутися до Асамблеї, засвідчили, що Європа і Україна не бояться тиску Кремля.

Таку думку у коментарі виданню ІНФОРМАТОР висловив політичний експерт Мар'ян Ощановський.

«Останні кілька днів у ПАРЄ були справді критичними. Росія вперше вдалася до надзвичайно жорсткого тиску, до якого раніше не вдавалася. Фактично, Кремль вустами російського представника у РЄ поставив європейській спільноті ультиматум: або РФ покидає Раду Європи, або ви повертаєте російську делегацію до Асамблеї», – розповів експерт.

При цьому, відмітив він, повернутися в ПАРЄ Росія хотіла в доволі цинічний спосіб.

«Росія вимагала змінити регламент Асамблеї таким чином, щоб заборонити ПАРЄ накладати санкції на делегації з тої чи іншої держави. Повноваження щодо накладання таких санкцій РФ пропонувала передати Комітету міністрів РЄ. Як на мене, то це дуже дивна пропозиція, оскільки, де-факто, Росія хотіла заборонити ПАРЄ самостійно вирішувати, яким має бути її склад», – пояснив експерт.

За його словами, якби Росія покинула Раду Європи, це було б безпрецедентною подією за всю історію існування цієї організації.

«За всі роки існування РЄ, починаючи з 1949 року, цю міжнародну організацію ніхто не покидав. Крім того, вихід з РЄ означав би, що країна перестає визнавати авторитет Європейського суду з прав людини. Саме тому європейській спільноті було не просто витримати шантаж Кремля і не піти на уступки. Але вона не поступилася!» – сказав він.

Експерт також відзначив роль української делегації і ВРУ у вчорашній перемозі.

«Величезне значення мали критичні виступи членів української делегації, зокрема лідера РПЛ Олега Ляшка, а також прийнята 2-го жовтня постанова Верховної Ради, в якій засуджувалися спроби повернути Росію до Асамблеї. Переконаний, що постанова ВРУ і виступи наших делегатів вплинули на позицію тих членів ПАРЄ, які спочатку підтримували повернення російської делегації, а потім передумали», – додав Ощановський.