Вчора, 5 липня, Петро Порошенко промахнувся тричі.

Перший раз, коли вирішив одноосібно, а не з участю «Народного фронту», встановити контроль над оновленою ЦВК. Якби БПП і «НФ» домовилися, що на двох призначать 8-9 своїх членів Комісії, голосування завершилося б успішно. А так рівень взаємної недовіри всередині парламентської коаліції суттєво зріс. Кожні наступні домовленості між командами Яценюка-Авакова і Порошенка будуть проходити надзвичайно складно і ціна таких домовленостей тепер буде набагато вищою.

Другий, коли БПП після відмови ВРУ голосувати за президентський список нового складу ЦВК оголосив демарш. Це посилило внутрішній розкол у БПП. Дехто з «бппшників» вже публічно, а хтось поки що мовчки почали опиратися диктату Порошенка. У результаті це послабить позиції президента у його ж партії.

Третій промах не стосується безпосередніх дій президента, але він став результатом двох перших промахів. Після того, як Рада без допомоги депутатів БПП 240-ма голосами ухвалила проект закону №6518, авторитет Порошенка в українському парламенті зазнав серйозного «урону». Раніше партії, групи чи окремі депутати, щоб добитися результативного голосування за свої законопроекти, ходили домовлятися в Адміністрацію президента. Тепер закони можуть прийматися в обхід Банкової. Це суттєво ослабить авторитет Порошенка серед депутатів і його вплив на роботу ВРУ.

Чергова спроба узурпувати владу, сформувавши «ручну» ЦВК, у результаті матиме негативні наслідки для самого Порошенка. Янукович теж думав, що зможе стати диктатором, а прийшлося тікати в Ростов.