Щоби вирішити проблему масового відтоку громадян з України, влада має думати на два кроки вперед, і вже зараз зосереджуватися не над тим, як зупинити еміграцію, а над тим, як повернути тих, хто вже виїхав.

Таку думку в другому випуску суспільно-політичної передачі "Ping-Pong" на сайті видання ІНФОРМАТОР, говорячи про причини масового виїзду українців за кордон, висловив політичний експерт Мар'ян Ощановський.

«Причини еміграції українців очевидні – незадовільні умови життя, невпевненість у завтрашньому дні. Єдине, що наші політики мають думати не на один, а на два кроки вперед. А саме – недостатньо зупинити масову еміграцію з країни. Треба думати про те, як повертати тих, хто вже поїхав», – сказав він.

При цьому він відмітив, що останнім часом все частіше емігрують висококваліфіковані працівники, які переїжджають в інші країни на постійне місце проживання.

«Зараз виїжджають не низько кваліфіковані працівники, як було в 90-х, а їдуть висококваліфіковані, які здебільшого закінчили університети. І їдуть не для того, щоб заробляти, а виїжджають на постійне місце проживання», – сказав він.