22 листопада 2010 року на саміті Україна – Європейський Союз було схвалено План дій щодо лібералізації візового режиму. В Плані містився вичерпний перелік вимог, при дотримані яких Європейська комісія буде клопотати перед Європейським парламентом та Радою ЄС про надання права українцям в'їжджати до Шенгенської зони без віз. Для розуміння: Єврокомісія – це виконавчий орган ЄС, а Європейський парламент та Рада – законодавчі.

18 грудня 2015 року в фінальній шостій доповіді Європейською комісією було констатовано, що Україна виконала всі критерії, передбачені Планом.

54a3c2a500-visa.jpg

Відтак до порядку денного засідання Ради ЄС (у конфігурації «правосуддя та внутрішні справи») 10 червня 2016 року було внесене питання виключення України із списку держав, громадяни яких потребують віз. Однак Рада без публічного обґрунтування відмовилася на даному етапі підтримати таке виключення. Це при тому, що у аналогічному підвішеному стані залишилися як держави, які виконали вимоги для лібералізації: Грузія, Україна, так і ті, що їх не виконали: Косово, Туреччина.

Європо, будь послідовною. Аби перестати терпіти приниження у візових центрах ми зробили усе, що вимагалося тобою. Не уподібнюйся, будь ласка, Росії, «угоди з якою не варті й паперу, на якому написані».