Їдучи автомобілем в часи Майдану слухав виступ по радіо «ЕРА» легенди українського карного розшуку Валерія Кура. Він звертався до міліціонерів з закликом не виконувати явно злочинні накази, спрямовані на протидію учасникам масових акцій протесту. Попереджав, що їх підставлять, а керівництво буде намагатися вийти сухим з води.

Минуло з того часу більше двох років.

В Святошинському районному суді міста Києва за гратами сидять п'ятеро міліціонерів роти спеціального призначення ПМОП «Беркут», які розстрілювали Небесну Сотню. Відповідно до обвинувального акту саме на виконання злочинних вказівок та наказів Віктора Януковича в період з листопада 2013 року по лютий 2014 року вчинялися злочини проти протестувальників, у тому числі масові вбивства.

Разом з тим, 12 травня 2016 року захисники підсудних міліціонерів долучають до матеріалів судової справи письмові покази Віктора Федоровича, в яких він вказує, що жодних вказівок та доручень на вчинення протиправних дій не давав. Та й усе це – наклеп, політичне переслідування.

3c16675448-unnamed.jpg

До Нюрнберзького процесу вчинення злочину внаслідок виконання наказу виключало кримінальну відповідальність підлеглого. Але після вироку фашистам така практика була відхилена.

Інкриміновані «беркутятам» кримінальні правопорушення загрожують засудженням до найсуворішого покарання – довічного позбавлення волі. Чи не єдиним їх порятунком є визнання обвинуваченими того, що вони стріляли на виконання наказу. Адже згідно зі статтею 66 Кримінального кодексу України вчинення злочину через службову чи іншу залежність є обставиною, що пом'якшує покарання.

То чи бросают Януковичі своіх?