Завтра судді нового Верховного Суду будуть обирати його Голову. Одним з претендентів на цю посаду є колишній голова Вищого господарського суду Богдан Львов.

Нині Вищу раду правосуддя, на яку покладено забезпечення незалежності судової влади, очолює Ігор Бенедисюк. А заступником Голови Адміністрації Президента, відповідальним за судову реформу, є Олексій Філатов.

Що ж об'єднує цих трьох осіб? Об'єднують їх дружні відносини, що базуються на багатолітній співпраці в якості спеціалістів у сфері інтелектуальної власності. Протягом багатьох років Ігор Бенедисюк та Богдан Львов були суддями однієї палати Вищого господарського суду, що спеціалізувалася на розгляді спорів у сфері інтелектуальної власності. Олексій Філатов до призначення його на державну службу був партнером юридичної фірми; ключовою його спеціалізацією було представництво інтересів клієнтів у судах в справах щодо інтелектуальної власності.

О. Філатов неодноразово був учасником судових спорів, які розглядалися суддями І. Бенедисюком і Б. Львовим:

5a1ea4b6bb6fc.jpg

Часто вони пересікалися і на науково-практичних заходах, присвячених інтелектуальній власності.

Принагідно слід нагадати, що І. Бенедисюка було обрано Головою Вищої ради правосуддя тоді, коли О. Філатов вже обіймав посаду заступника Голови Адміністрації Президента.

Хочеться сподіватися, що новообрані судді Верховного Суду не допоможуть Президенту перетворити керівництво судовою гілкою влади на коло «любих друзів».