Цей матеріал буде цікавий не тільки для тих, в кого є діти або онуки, які вчаться в місцевих школах чи відвідують дитячий садочок.

Думаю, це буде цікаво ще і всім працівникам шкільних та дошкільних закладів Дніпра, які також харчуються в тих їдальнях, що і діти. Ця зацікавленість має бути пов'язана з тим, що їхнім харчуванням займається місцева влада, відповідний департамент якої геть не дотримується елементарних норм совісті.

Але все по порядку.
Ми всі пам'ятаємо, коли на початку навчального року, у дніпровській школі № 62, спалахнув випадок масового отруєння школярів. Тоді наш мер у звичайній своїй панській манері «пригрозив» покарати винних, та призначив комісію по розслідуванню цієї справи, визначивши термін – 2 тижні, який сплив вже 8 днів тому.
Нагадаю, що до складу комісії, яку призначив мер, входили всі зацікавлені особи, зокрема працівники міськради, яким вкрай не потрібні правдиві висновки та їх опрелюдення. Тому вони досі петляють, «не помічаючи» грубих порушень, які призвели до злочинів проти дітей.
Отже, порушуючи особисто призначений термін, мер міста досі не оголосив «висновків» навіть «ручної» комісії міськради.

І може б ми ніколи не дізналися про справжні злочини в шкільних їдальнях, якби не комісія держспоживслужби, котра обов'язково призначається при подібних випадках, навіть якщо деяке керівництво з цим не погоджується.
Тож, станом на 19 вересня Державна Служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів опублікувала свій висновок, який відповідно до протоколу мав стислий зміст, без уточнень та подробиць.
Але саме ці подробиці та уточнення мали б зацікавити споживачів для подальших їхніх рішень щодо продовження харчуватися саме в тому підприємстві, яке їм підсунула міськрада.

Перед тим, як перейти до брудного, у всіх сенсах, харчового підприємства, яке годує наших школярів та маленьких діток у садочках, хочу наголосити на основному! А саме, єдиний споживач харчів у школах та дитячих садках є батьки! Саме вони мають висувати претензії щодо неякісного харчування їхніх дітей! І щоб в майбутньому не повторилися випадки масових отруєнь в цій та інших школах міста, вони мають офіційно звертатися до відповідних установ.
А щоб було більш зрозуміло навіщо потрібні ці звернення, переходжу до переліку тих злочинів, які зробила міськрада руками власної фірми, яка годує наших дітей.

Зразу наголошу на тому, що та інформація, яка мала бути оприлюднена ще тиждень тому, отримана з правдивих джерел, і повністю відповідає дійсності. І зараз я спробую скористатися нею, та коротко описати ситуацію з харчуванням дітей не тільки в 62-й школі, а і у всіх шкільних їдальнях міста Дніпра.
Отже, перший з головних недоліків їдальні сумнозвісної школи – це сильно забруднена водопровідна вода, якою користувалися для миття посуду, рук, та навіть приготування їжі.
Окрім того, що ця вода руда та за температурою нижче шкільних норм, її склад жахає навіть звиклих до подібного фахівців відповідного медичного напрямку.

Тепер про вбивчі «компоненти» цієї води, які в рази перевищують санітарні норми не тільки для дітей, а навіть і дорослих:
- Бактерії групи кишкових паличок.
- Патогенні бактерії Клабсиєла пневмонії.
- Паличкові бактерії Ентеробактер.
Всі ці бактерії у великій концентрації можуть знаходитися тільки в фекальних масах, якими наповнені каналізаційні стоки, котрі якимсь дивним чином потрапили до трубопроводу шкільного закладу.

Друге суттєве порушення, яке виявила комісія держспоживслужби, це брудний посуд, який працівники шкільного харчоблоку вважають чистим. Але на ньому фахівці з комісії виявили патогенні бактерії Клабсиєла пневмонії та бактерії кишкових паличок.
Третє порушення просто неприпустимо! Це брудні руки кухарів, на котрих виявлено Золотистий стафілокок, який є найнебезпечнішим патогенним видом стафілококів!
Четверте це те, що незважаючи на наявність холодильних камер, багато продуктів в них не зберігаються, тож псуються і отруюють дитячий організм.
І останнє із найсуттєвіших — це відсутність маркування та супровідних документів на харчові продукти, зокрема на м'ясо і рибу. Тобто, нема можливості визначити ані якість продукції, а ні терміни зберігання.
Далі йдуть такі порушення, як пошкоджений емалевий посуд, корозія якого отруює її зміст, відсутність витяжки, брудне приміщення харчоблоку та обладнання, та багато інших, перелік яких зафіксований у висновку комісії держспоживслужби.

Отже, щоденний раціон дніпровських школярів лише має вигляд пиріжків та котлеток, і дуже нагадує лайно, обгорнуте в красивий фантик, причому лайно – в прямому сенсі цього слова. Лайно, за яке батьки школярів сплачують потрійну ціну.
Всі ці порушення можна було б уникнути, якби інвентаризація шкільних та дошкільних закладів проводилася не формально, а відповідально. Інвентаризація, до речі, проводиться під керівництвом освітнього департаменту міськради, і за умови обов'язкової присутності її працівників.
Але хочеться зупинитися на головній проблемі шкільного харчування у Дніпрі, а саме – корупційний чинник, який призвів до повної відсутності відповідальності міської влади.
І тут варто нагадати, що харчує наших школярів та діток дошкільних закладів приватне підприємство, яке територіально знаходиться не в нашому місті, і яке є майже особистою власністю заступника мера з гуманітарних питань та шкільної освіти. Тож, всі претензії щодо розповсюдження бруду та кишкових захворюваннь мають бути в першу чергу до цих приватних діячів.

Отже, приватне підприємство «Контракт продрезерв 5».
В принципі, звичайна приватна фірма, яка має постачати харчі до шкільних харчоблоків. Але, на відміну від подібних постачальників в інших містах, дніпровська «фірма» особлива.
Її особливість полягає в тому, що місцеві провладні мушкетери вирішили заробляти шалені гроші не тільки на постачанні продуктів, але і на харчовому виробництві. А конкретніше, мер та його заступник «віддали» всіх працівників шкільних харчоблоків на баланс приватного підприємства «Контракт продрезерв 5». Тим самим місцеве керівництво має подвійний зиск – окрім того, що заробляє на шкільних кухарях, воно ще й зняло з себе відповідальність у випадках порушень, які спостерігаються по всіх школах міста.
Тобто, це приватне підприємство годує не тільки школярів, а і очільників міськради. Тільки харчі для кожного різні...
Тому дніпровський мер і не дає дозвіл на оприлюднення висновків комісії держспоживслужби.
..............................
Можна скільки завгодно скаржитися у соцмережах, але цим справі не допоможеш. Тож, якщо ми всі побачили, що підприємство «Контракт продрезерв 5» отруює наших дітей, то воно по-перше, має негайно припинити свою роботу, а по-друге, ні в якому разі не годувати школярів у подальшому.
Тобто, той минулорічний випадок, коли це підприємство приймало участь і виграло у бюджетному тендері, який відбувся лише для нього, не повинен більше повторюватися! Тому всі батьки, вихователі та вчителі мають пильно наглядати за тим, щоб міська влада цього більше не допустила.

І ще одне, за чим мають спостерігати батьки – це обов'язкове покарання винних. Бо лише повна безкарність призводе до подібних злочинних випадків. До речі, поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 325 — щодо масового шкільного отруєння. Тож і за цим потрібно пильно спостерігати. Бо ми всі знаємо, що гроші можуть вирішити будь яке проблемне питання…
Отже, знищити цей вбивчий шкільний раціон мають і можуть лише батьки! І було б дуже добре, якби до них приєдналися вихователі та вчителі.
Тож, об'єднуємося, та вирішуємо – чи потрібно нам, щоб наші діти щоденно перебували на вибуховій бочці харчового лайна…

P.S. Якщо комусь дійсно цікаво, при міському голові існує міській батьківський комітет. Звертайтеся!