Після того, як у Білорусі посадили літак для арешту опозиціонера, моя стрічка у фейсбуці рясніє обурливими дописами. Ах який поганий Лукашенко! Ах який диктатор! Закрити повітряний простір! Білорусь – не Україна! От які раби!

Я не скажу, що у мене інші думки, саме такі і є. І диктатор, і що це взагалі повернення ледь не у Середньовіччя, і що самі винні, і т.п.

Але є один момент. З якого дива хтось думає, що ми дуже втекли, і «Білорусь – не Україна», «Україна – не Білорусь»?

У нас що, рожеві єдинороги пелюстками троянд какають? А куди діти мільйони людей, що ПІДТРИМУЮТЬ політику Лукашенка? Чи може, більшість не хоче «твердої руки»?

Ні, шановні, так не буває.

Бо спочатку приходять до влади люди без ідеології та цінностей за допомогою олігархів. Потім вони з цими олігархами домовляються дружити на рівних умовах. Згодом – садять чи знищують одних, лякають других, пряник дають третім. І рішення РНБО, і закон про них вже є. Можна закривати бізнес щоп'ятниці, роблячи одночасно шоу для плебсу. Бо плебсу подобається видовище з розкуркулення ворогів народу.

І немає нікого, хто міг би бути опозицією – усім опустили рейтинг чудовими історіями по телебаченню та інтернету, а фінанси обмежили. Бо хто з бізнесменів захоче ставати наступним «олігархом», якому РНБО заборонить працювати в Україні? А зараз де рішення приймаються? Офіс президента і РНБО – теж президент. Тому влада Зеленського цілком може продовжитись і після 2024 року.

А під час другого терміну можна посадити вже й решту колишніх олігархів. А там вже й третій термін. Бо – народ хоче «твердої руки». Народу можна дати трошки хліба і багато видовищ. Дуже багато. Старшим – розкуркулення онлайн, молодшим – веселий ТікТок. І все. Привіт, батько народу, Володимире, на тобі третій термін, а потім четвертий.

Так що хай там собі Лукашенко робить, що хоче. Біда тільки, що ворожий кордон тепер і біля Луцька. Але тішитись, що у нас демократія, — вже не актуально. Немає вже рожевих єдинорогів, постійних мітингів, які впливали на владу, постійних опозиціонерів на усіх каналах. А є Ріф, Стерненко, Федина і Звіробій під судом.

Демократія у нас була у 2005-2010 та 2014-2019. Досить. Прийшов час наводити порядок.

Як Бацька.

---

Телеграм-канал https://t.me/kolybabloginfo