Ми вже звикли, що у нас є громадянське суспільство. Ми звикли, що є волонтери, активісти, що стають політиками та чиновниками. І це – добре.

Але в Україні завжди присутнє поняття «трьох гетьманів», і зараз воно трансформувалося у своєрідний більшовизм. Це коли формується прошарок «правильних» і «неправильних» людей. Через певні об'єктивні чи суб'єктивні причини.

Ось скажімо, журналісти посварились через якусь незрозумілу оборудку з грішми та організацією на Громадському. І це ж нічого, якщо вони між собою посварились – усяке в житті буває. Ситуація гірша. Бо будь-хто, хто має контакти, скажімо, зі Скрипіним, ледь не автоматично зараховується в «вороги народу» іншою частиною конфлікту.

Так само з діячами, що або відкрито не підтримували, або були досить пасивними під час Майдану. Вони певними представниками громадянського суспільства також записуються у «вороги народу», і кожен, хто захоче почути їхню професійну думку, також стає «не таким».

Це стосується і загалом світогляду. От якщо ти не маєш ліберальних поглядів на права людини – то й говорити нема про що. Або якщо не дотримуєшся етнонаціоналістичних думок щодо Бандери та української мови – то відразу треба ставати «в позу» і піддавати співрозмовників остракізму.

Категоричність у сприйнятті людей, поділ на своїх та ворогів – це і є більшовизм. Несприйняття іншого погляду людей з іншим світоглядом – це шлях в нікуди.

Єдиним критерієм несприйняття може бути хіба лінія фронту Україна – росія, бо ворог є реальним, і він бажає нашої загибелі. Тоді можна застосовувати і остракізм, й просто відторгнення усіх, хто працює з імперцями. Це стає зрозуміло та виправдано – все-таки, питання життя й смерти.

Зі сприйняттям тих, хто є по один бік фронту, варто працювати. Бо можна переконувати, сваритися, бути незгодними, але завжди бути готовими разом працювати для України.

А ось думати, що є лише одна правильна думка, незважаючи на жодні аргументи, і ця думка саме у вас – це шлях до справжнього розбрату й загибелі. І його варто уникати.

---

Телеграм-канал https://t.me/kolybabloginfo

Блог https://mkolyba.wixsite.com/kolybablog