Кожен раз наші американські викладачі долають тисячі кілометрів, аби поділитися Доброю Новиною та наставити Божий Народ в Україні. Їх чудові семінари стали вже такими звичними та бажаними, що я з радістю, сповнений натхнення, повертаюсь з Одеси до місця мого служіння, аби поділитися тими дорогоцінними знаннями, які отримую на освітніх курсах. Засновник Міссурі-Синоду Карл Вальтер колись сказав: «За якої б системи церковного управління ми з вами не жили, найголовніше, це створити гідні пасторські кадри, і для цього дати їм освіту високого рівня».

Цього разу мені дуже поталанило і я мав змогу приймати участь на кількаденному музичному симпозіумі для церковних канторів, авторів і перекладачів текстів, пасторів, хормейстерів, органістів та композиторів на терені лютеранської семінарії Конкордія у Форт-Вейні, Індіана. Кілька дуже насичених днів, сповнених лекцій, воркшопів та спільних молитов вчергове відкрили для мене багатство нашої церковної спадщини, де ми маємо незліченну кількість високоцерковних текстів та музики з двох тисяч років існування Христової Церкви, де багатство літургії відкривається зі своєї найліпшої перспективи.

5def8afde4057.jpg

Кількасот музик з усіх Сполучених Штатів славили Господа в Каплиці Крамера — сучасній каплиці будівництва 60-х років, руки одного з найвидатніших архітекторів ХХ століття Ееро Саарінена, що наділена неперевершеною акустикою. Бракувало слів передати ту красу щоденних молитов які я досвідчив в цій чудовій церкві, та з яким професіоналізмом прославляють Господа наші заокеанські брати та сестри у Христі. Однак, найбільше я був вражений молодим хором лютеранської старшої школи Конкордія, де близько сорока молодих голосів виконували кантати Баха на чотири-п'ять голосів та чарівний спів яких захопив всіх слухачів.

5def8b0ed1c72.jpg

Дякую Господу за безліч музичного матеріалу та прикладів сучасних лютеранських хоралів, у тому числі авторства Ярослава Вайди та класичних Баха та Генріха Шютца і багато-багато іншого.

5def8b1b58bc4.jpg

По завершенню симпозіуму мені випала честь взяти участь у кількаденних курсах для фахових перекладачів пісень, де разом з іншими гостями з чотирьох континентів, ми обмінювалися досвідом і слухали слушні зауваження та поради з перекладу та адаптації духовних текстів на наші рідні мови. Теорія ритму та римування, богословська складова та культурний контекст, все це було концентровано вкладено в кілька днів насичених воркшопів.

5def8b3d1e240.jpg

Нам були представлені вже готові збірки для Ефіопської, Кенійської та кількох азійських церков (з метою безпеки не буду зазначати, яких саме). Лютеранські служителі обмінювалися досвідом служіння в своїх країнах, в деяких із яких, на жаль, і досі продовжуються переслідування віруючих у Христа.

Це були істинно благословенні дні, під час яких я наситився духовними скарбами, цінним досвідом та важливими коментарями, якими з радістю поділюсь у моєму служінню та служінні наших інших служителів.

5def8b34883d0.jpg

Нехай Господь благословить Його церкву в усіх куточках цього Світу, аби Його Слово розповсюджувалось, як письмово, так і співом, та скрізь лунала Хвала Господу.

5def8b585c18b.jpg

«Хваліть Бога в святині Його, хваліте Його на могутнім Його небозводі!

Хваліте Його за чини могутні Його, хваліте Його за могутню величність Його! Хваліте Його звуком трубним, хваліте Його на арфі та гуслах! Хваліте Його на бубні та танцем, хваліте Його на струнах та флейті! Хваліте Його на цимбалах дзвінких, хваліте Його на цимбалах гучних! Все, що дихає, хай Господа хвалить! Алілуя!», Псалом 150.

Диякон Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України Богдан Халус