5da2c80057472.jpg

Я не прихильниця нової чи старої влади для мене важливі показники роботи політиків, які впливають на розвиток країни, в економіці, в соціальних програмах, в збережені довкілля, в розвитку медицини та освіти.

От тільки цього розвитку не видно, тільки відкрите переслідування інтересів одного з олігархів, який останні роки був в тіні, а тепер настав його зоряний час.

Зараз в інформаційному просторі обговорюють законопроєкт української влади №1210, одностайно кожен експерт, журналіст та аналітик наголошують, що прийняття цього закону поставить хрест на видобувній та металургійній промисловості в нашій країні, щоб далеко не ходити, рентна ставка буде більшою в дев'ять разів ніж у Росії,тут й дурню зрозуміло, що конкуренцію на міжнародному ринку ми не витримаємо...

Тож давайте більш детально розберемо металургію, як невід'ємну частину гірничо — видобувної галузі й чи варто взагалі за неї боротися, виходячи тільки із фактів.

1. Експорт чорних металів з України забезпечує понад 20% валютної виручки, або майже $10 млрд на рік. Та за вісім місяців нинішнього року країна знизила експорт на 10%, через погану кон'юнктуру на світових ринках металу. Ціни на прокат і металургійну продукцію знижуються, заводи втрачають рентабельність.
2. Україна наразі піднялася на 11 місце у рейтингу Worldsteel з показником у 1,9 млн тонн виплавленої сталі. Тут варто зауважити, що до 2014 року вітчизняні металурги входили до першої десятки списку, та за роки війни на Донбасі «скотилися» аж на 13 місце, і лише у серпні 2019-го дещо покращили свої позиції.
3.Усі інші українські металургійні заводи запроваджують інновації у трьох напрямках:
— встановлюють нове сучасне обладнання;
— модернізують старе з обов'язковим запровадженням нових екологічних систем і вдосконалюють виробничі процеси, щоб збільшити сортамент продукції;
— впроваджують цифрові технології на усіх етапах виробництва.

Тобто виникає питання, чого ж хоче нова влада, втратити 10 млрд доларів на рік й отримати десятки тисяч безробітних людей та ще більшу кількість голодних родин?!

Сподіваюся, що ні й висновки експертів допоможуть уряду відкликати цей законопроєкт, ініціатором якого є депутат Гетьманцев.