5de949aceef42.jpg


Шістнадцятого жовтня 2019 року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України „Про публічні закупівлі“ та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» від 19.09.2019 № 114-IX, а 19 жовтня 2019 року даний Закон було опубліковано в газеті Верховної Ради України «Голос України.

Змін багато, але чимало й кардинальних нововведень, на які чекали як замовники, так і учасники процедур закупівель.

Нарешті Законом передбачено довгоочікувану норму — можливість виправлення помилок у пропозиціях учасників протягом 24 годин з моменту розміщення замовником повідомлення щодо усунення недоліків. До цього такої можливості не було.

Багато помилок у тендерних пропозиціях трапляються через незначні технічні недоліки або з причини людського фактору, що спричиняє відхилення замовником зазначених пропозицій за результатами розгляду. Як наслідок, переможцем торгів стане учасник, в якого даних недоліків не виявлено, а цінова пропозиція може бути вища. Від цього зазнають значних втрат як замовник, який купує дорожче, так і учасник, пропозицію якого буде відхилено через власну неуважність, що спричинить для нього втрату можливості в подальшому укласти договір. Для збереження найкращої цінової пропозиції у Законі передбачений механізм „24 години“. Він дає можливість учаснику виправити невідповідності в інформації (документах), які замовник виявив після розкриття тендерних пропозицій. Зробити це можливо протягом одного робочого дня з моменту розміщення замовником в електронній системі повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Яка норма нового Закону дозволяє виправити помилки учасникам?

Відповідно до ч. 16 ст. 29 Закону „…Якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції та/або подання яких вимагалось тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах:

1) що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону;

2) на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

Повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей повинно містити таку інформацію:

1) перелік виявлених невідповідностей;

2) посилання на вимогу (вимоги) тендерної документації, щодо якої (яких) виявлені невідповідності;

3) перелік інформації та/або документів, які повинен подати учасник для усунення виявлених невідповідностей.

Замовник не може розміщувати щодо одного й того ж учасника процедури закупівлі більш ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції, крім випадків, пов'язаних з виконанням рішення органу оскарження…“

Як це відбуватиметься на практиці?

Замовник перевіряє пропозицію, виявляє помилки та в електронній системі формує і зазначає учаснику вимоги щодо усунення невідповідностей та внесення необхідних змін.

Для мінімізації можливих маніпулювань, перелік документів, котрі можна виправляти, обмежений. Мова йде про помилки, що стосуються кваліфікаційних критеріїв відповідно до ст. 16 Закону та документів, які підтверджують право підпису тендерної пропозиції та договору про закупівлю.

Саме в цих вищезазначених документах можливо робити виправлення. Як приклад, це може бути завантаження додатку до договору (невід'ємної частини) в електронну систему, якщо з якоїсь причини учасником його не було завантажено в складі пропозиції.

Крім цього, документи, що підтверджують повноваження щодо підпису документів тендерної документації та договору про закупівлю, також відносяться до категорії документів, перелік яких визначається замовником, і для учасника буде існувати можливість робити довантаження сторінки паспорту для фізичної особи, або протоколу загальних зборів юридичної особи в електронну систему.

Замовник надає перелік недоліків — учасник має 24 години на їх усунення. Така дія може бути здійснена лише один раз відносно одного учасника (крім випадків, пов'язаних з виконанням рішення органу оскарження).

Перелік документів тендерної документації, на які не розповсюджується норма щодо виправлення помилок:

технічна частина тендерної пропозиції — відповідна інформація і документи, що надаються на підтвердження;

інформація та документи щодо відповідності статті 17 Закону;

забезпечення тендерної пропозиції;

всі помилки в інших документах.

Слід зазначити, що п. 1 ч. 1 ст. 31 Закону передбачено, що замовник відхиляє пропозицію учасника, якщо останній:

„не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей“.

Підсумовуючи викладене, слід ще раз зазначити, що невиправлення помилок або ненадання документів, зазначених замовником у повідомленні, може стати підставою для відхилення тендерної пропозиції учасника, а враховуючи, що виправлення помилок стосується кваліфікаційних вимог – замовник має всі підстави для відхилення тендерної пропозиції відповідно до абз.2 част.1 п.1 ст.31 Закону, якщо учасник „…не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, установленим статтею 16 цього Закону та/або наявні підстави, встановлені частиною першою статті 17 цього Закону“.

Детальніше про нюанси нового Закону читайте на сторінках журналу „Радник в сфері державних закупівель“ в наступному році розглянемо, як замовнику зекономити час при розгляді пропозицій учасників.

Тож встигніть передплатити журнал за цінами 2019 року! Оплативши журнал до 31.12.2019 на 2020 рік, ви отримаєте в 2020 році дві версії журналу (друкований за 2020 рік та доступ до електронної версій з 2011-го по 2020-й рік на період передплати), Також додатково отримаєте новий посібник з публічних закупівель зі змінами до ЗУ „Про публічні закупівлі“. Детальніше за посиланням https://radnuk.com.ua/perdplata/ або за номером (044)-451-85-71.

ЛолітаГалайда, заступник головного редактора журналу „Радник в сфері державних закупівель“