Складно уявити Україну без героїв та вождів, їх тепер красномовно називають провідниками нації, чули про таких? Та ну ! Є герої сучасні, частина їх навіть отримала найвище визнання нагадувати їх прізвища тут не доцільно. Є герої минулого століття і їх «подвигам» присвячені шкільні і ВУЗівські підручники. Є герої «славетного минулого», хоча яке саме наше складне минуле рахувати славетним історики АН України ніде не вказали. До чого я? Хочу репрезентувати шановному панству саме одного героя, чия постать на протязі століть визиває протилежні думки та оцінки – це Іван Мазепа. Виникає питання, як улюбленець в молоді роки польської шляхти і особисто Яна Коземира, а згодом друг Петра І та російської шляхти і на кінець спільник шведського короля Карла ХІІ став героєм України? Як той, хто обмежив політичну самостійність Запорізької Січі та через кого була зруйнована Січ у травні 1709 став улюбленцем народним? Чи міг національний улюбленець везти турецькому султану по наказу Дорошенка 15 лівобережних козаків заручників-невільників у 1674 році за що ледь не поплатився життям, коли його перехопив кошевий Іван Сірко? Може ловелас, що спокусив волинянку Фальбовську та вже в похилому віці осоромивший свою хресницю Матрону Кочубей вартий стати прикладом для нових поколінь українців? Як, приймавший участь у двох військових походах Петра І та далекий від простих запорожців Мазепа, проти якого у 1691-1692 роках підіймались січові козаки на чолі з канцеляристом Петром Іваненком (Петриком) стає національним героєм? Це що чиясь ганебна насмішка? Сучасна історія каже що Мазепа об'єднував Україну і це з одного боку правда, амбіції шляхтича йшли попереду нього самого, тож бути лишень гетьманом Лівобережжя для нього було мало, тому скориставшись слабкістю Польщі під час війни зі шведами взяв Правобережжя, думаю ним рухала жага до володарювання і спосіб та ціна до цього здавались чимось вторинним.

То що ж зробило його героєм??? Відповідь ганебна та проста це зрада! Чим не мазепинці сучасні чиновники які отримують посади при владі за гроші, якщо Мазепа щиро віддячив князю Голіцину отримавши посаду гетьмана замість Самойловича? Так, саме зрада, цікаво ексмайор Мельниченко не родич Мазепи, принаймні довірою вони обидва скористались вміло! Якщо повернутись у наші часи кримські міліціянти, судді, військові та держслужбовці, які давали присягу Україні по-правді вважаються зрадниками, але от Мазепа чомусь герой!? Схоже тотальна героїзація, яка прокотилася Україною обрала достатньо до своїх лав людей, хто зробив своє ім'я не на любові до свого народу, а на ненависті до іншого. Звісно, ще з радянських часів повелося, що кращій герой – мертвий герой, наробили тоді «цілу партію» Котовськіх та Чапаєвих, а зараз що?

Щось не зрозуміла доля Наді Савченко так вона герой чи не герой України? Чи її більше для продажних смі не замовлено? От напередодні хотів дізнатись про долю наших моряків, захоплення яких спричинило до, як би це смішно не виглядало, військового стану, але зась! Про них більше не показують та не пишуть і їх доля більше нікому з високо посадовців не цікава. Завдяки ним санкції ЕС до Россії продовжили ще на півроку до квітня 2019 і на цьому, як би це сумно не звучало, їх роль закінчилася. Як для мене особисто, Мазепа уособлює собою професійного перешиванця, ну чим Олексій Гончаренко не мазепинець!? Тяжко визнавати, но героями зараз визнають не тих хто дійсно будучі сповненим добрих намірів та справ робить майбутнє України, а тих хто брехливими вустами з набитими готівкою кишенями кляне москаля, малює карикатури Путіна чи веде якусь цілком деструктивну псевдо громадську діяльність та проплаченими сірими кардиналами рейдерськими захопленнями. Чомусь ненависть, тупість та безглузді вчинки стали ледь не характерними ознаками героя. Є й серед воїнів АТО люди яких війна зробила впливовими, заможними та вкрай нахабними… то чи потрібні нам такі герої? Мабуть залишилось останнє риторичне запитання навіщо нам таким сучасним та європеїзованим ця героєзалежність нав'язується владою? Ну звичайно ж ти скажеш мені, що треба пам'ятати свою історію щоб винести уроки. А я запитаю тебе чи винесли уроки з подій при Крутах? То як тоді поклали стільки під Іловайськом та під Дебальцево? Ні, шановні, усі ці історії овіяні героїзмом потрібні аби відволікати увагу від беззаконня можновладців. Навіть намальований портрет одного з героїв небесної сотні на вулиці Мазепи у Франківську – Гурика – це німій виклик сучасним мазепинцям і особисто пану Парубію та Пашинському. А якщо про національну пам'ять, то були, є й будуть гідні українці і це точно не Мазепа чи його «духовні» нащадки.