Вава знов спродукував бульбашку, на цей раз, ротом: «В Україні буде створено президентський університет – це заклад вищої освіти, який готуватиме людей майбутнього, збере найкращих викладачів і навчатиме фахівців, „(С) Я вже не кажу про цей відвертий оксюморон «преЗедентський університет», але пропоную закінчити фразу на слові «збере».

Охоспаді, не допусти! Викладачів збиратимуть як? Забезпечать житлом, щоб вони свої катедри у Львові-Одесі-Харківі полишили? А хто визначатиме найкращих? Йой, забула, маємо ж для цього якусь шкарлєтку! Ректором пропоную папусашу, а що, хто там ще в них у науці лишився?

Коли в уяві неука на словосполучення «наукова школа» з'являється образ двоповерхової будівлі, де за рогом хлопці курять, вживають пиво та щось вигукують до дівчат, які проходять повз, нема на що сподіватися. Спочатку воно бажало Діснейленд та Голівуд, бо думка далі не сягала, а тепер — ось вам — університет. І бренд зареєструвати, обов'язково, хай роялті капають.

І того не знає найвеличніший, що професура на природничо-наукових кафедрах часто-густо працює на неповні ставки, аби зберегти кадри, що «всі, хто зміг, вже поїхали», тому що їх, як не гарантуючих дохід тут і зараз скорочують з кожним роком. Чому? Щоб отримати фах з кібернетики, наприклад, потрібно бути розумним, ну що тут поробиш! От і навчаються лише здібні студенти, інакше це не має сенсу. Вони не здають екзамени за гроші, а кафедри, в свою чергу, не несуть свої внески до ректорату, який здає свою частку до міністерства. Довга, важка розмова про майбутнє країни, де влада не зацікавлена в фундаментальній науці.

Відвернувшись сьогодні від освіти, можновладці руйнують добробут дітей завтра. Нам не морозиво потрібно роздавати дітям 1 червня, а розпочати глибокий розгляд формування майбутнього українця. Та не за цієї влади, нажаль!

А поки — 7,2 мільярди на преЗеденський універсітет, бо тих вишів, що є, вистачало лише тоді, коли нас було більше, а тепер — ніт. І хай той довгоносик подавиться.