В День вчителя ми не тільки вітаємо освітян, а й часто-густо згадуємо школу та її вплив на наше життя.

Якою має бути шкільна програма, чи потрібні в ній різні там фізики-хімії? Як часто чуємо від батьків: — Навіщо перевантажувати бідних діточок? Он у мене з математики трійка і нічого, живу нормально.

А якщо твій аналізатор на трійку, як ти можеш знати, що нормально, а що ні?

Коли мене запитають, де мені допомогла математика, я розповім про цю маленьку перемогу.

Пізня осінь 2014. Вся, як нам тоді здавалося, Україна збирає гроші, речі, продукти, щоб підтримати нашу Армію. Жінки відвідують шпиталі та збираються в групи з плетіння маскувальних сіток. Сіток і досі не вистачає, але це друга розмова. На основу рибальської сітки, яку закуповують за свої гроші, жінки вплітають стрічки тканини потрібних кольорів. Добре, якщо пощастило та з фабрики віддали обрізки камуфляжу, інакше використовували одяг, постільну білизну, фарбували простирадла на своїй кухні.

Основа приходить в пров'язі жмутом. Виглядає, як довжелезна ковбаса. Спочатку і різали, як ковбасу, тому що розтягнути немає місця. Розмір виходив рандомний, края сітки були нерівними. Аби зробити, як треба, знайшли в Аккермані хлопця, відмінника з такелажної роботи. Він хутко узявся до справи та відрізав шмат. Втім, розмір не дуже був схожий на потрібний. А це вже було принципово. Що ж, пішли на стоянку і там розтягнули — точно, не той розмір, набагато більший. Хлопець сам був здивований. Драматизм наростав. І тут, я гадаю, нам пощастило, тому що він пояснив:

- Вимірювати довжину потрібно по діагоналі вічка, сторона — 4 см, виходить, в метрі — 25 вічок…

- Стоп! Хіба Ви не знаєте, що квадрат гіпотенузи дорівнює сумі квадратів катетів?- сказала я, філолог, викладач іноземних мов.

По обличчю майстра було видно, що він не розумів, про що йдеться. На місці, на пальцях, тобто, в умі, я вирахувала, що діагональ дорівнює приблизно 5,6 см! Тому в метрі сітки 17 вічок, а не 25. Дякую, Піфагоре! Всі зрозуміли профіт? Плести 10 чи 15 квадратних (!) метрів, 5 квадратних метрів з яких не потрібні.

Може, ця перемога дуже локального, лише одеського масштабу, але вміння нарізати основу потрібного розміру прискорило нашу працю. Я пишаюся собою, так. Це важливо не тільки тому, що ми виготовляли сітки саме тих розмірів, які були потрібні, але, як справжні Хайки-хазяйки, не робили зайвого та використовували весь матеріал.

Математика тренує мислення, розвиває логіку, щоб не голосувати за що попало. Фізика — це знання про світ, який нас оточує і може змінитися на краще чи на гірше від наших дій. Хімія з біологією кожен день зустрічають нас в холодильнику.

То що з цього нам не потрібно? А як би ми про це дізналися, якщо б не вчителі?

5f78aaa6c760c.jpg