Війна на Сході нашої країни триває вже не один рік й забрала не одне людське життя й поки що говорити про її завершення дуже рано. Я не буду вдаватися в політику й обговорювати останні події та дії нової влади по припиненню війни, хочу звернути увагу на можливі страшні наслідки для людей незалежно від їх політичних переконань, від їх прапорів та сторони конфлікту.

5e22fe10b41eb.jpg

Через воєнні дії зупинились великі підприємства-забруднювачі і ніби стало легше дихати. Але так само зупинилась відкачка води з шахт і тепер забруднюються ґрунти та підземні води. В даний час втрати води в мережах Донецької області складають 50-60%, що тягне за собою і зайві витрати електроенергії. Також є кілька витоків води з неконтрольованої зони, де немає доступу майже 2,5 року.

В ООН наполягають на тому, що захист довкілля має стати частиною зусиль з запобігання конфліктам і стратегій з підтримання миру. «Донбас наразі на порозі екологічної катастрофи, причина якої — забруднення повітря, ґрунту і води унаслідок вибухів великої кількості боєприпасів та затоплення промислових підприємств. Необхідно терміново провести оцінку екологічних збитків, завданих збройним конфліктом, і звести їх до мінімуму», — наголосила експерт ЮНЕП Лейла Урекенова.

Якось дивлячись новини, читаючи їх в мережі не бачу жодної позиції влади по цьому питанню, невже це не пріоритет, невже «Червоний Хрест» має це вирішувати, невже ми наскільки убогі й безпорадні, що лише допомога ззовні може вберегти нас від катастрофи? Риторичне запитання, адже саме так і є й зараз ми можемо розраховувати лише на допомогу, Міжнародний комітет Червоного Хреста реалізує програму по зниженню втрат води в Донецькій області. Про це йшлося під час зустрічі в Краматорську першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза з Делегацією МКЧХ, — повідомляє прес-служба ДонОГА. Сподіваюся, що про безпеку людей подбають, що не тільки місія ОБСЄ буде брати в цьому участь.

Прокиньтесь слуги народу, будьте ласкаві, ми всі живемо на цій землі, так можливо вас це не хвилює бо в будь-який момент ви поїдете в розкішні вілли на французькій рив'єрі от тільки все у світі має ефект бумерангу, я в цьому впевнена. А ми звичайні люди маємо робити все від себе залежне для збереження довкілля, економити воду, використовувати LED-лампи, менше пластику та «найстрашніше» сортувати сміття.