5cd7ffa4b9c75.jpg

Зелені технології, проекти направлені на зменшення негативного впливу на довкілля у всьому світі та Україні існують і я продовжу вас з ними знайомити. За останні роки, я дійсно побачила динамічний розвиток та інновації покликанні захистити природу та тваринний світ в умовах глобалізації та змін пов'язаних з кліматом, люди почали розуміти, що якщо зараз не звернути на це увагу може бути пізно.

Однозначно приємно читати новини про українців, які на своєму прикладі й завдяки своїм винаходам знаходять рішення, які реалізуються та підтримуються зі сторони європейського союзу та інших країн, стало прикро, що в нашій країні ті самі політики й бізнес дуже рідко йдуть нога в ногу й заради спільної мети.

П'ять українських компаній отримали гранти на реалізацію таких проектів:

1. Delfast — сертифікація електровелосипедів, патентування, технічні та функціональні вдосконалення;
2. Integro-SD — автоматизація виробництва органічних добрив з курячого посліду за власною технологією; сертифікація;
3. «Інтегральні комплексні системи» — бездротова система двосторонньої передачі даних і керування енергоспоживанням з підвищеною дальністю дії та мінімальними енерговитратами;
4. ІОТ ТРЕЙД — розробка програмного забезпечення для «розумного» хаба, що керує мережею сенсорів і терморегуляторів в житловій та комерційній нерухомості;
5. «Оболонь Оіл» — підготовка до серійного виробництва мобільних установок для перероблення полімерних відходів в альтернативні види пального.

«Експертка з екологічної політики та управління, співзасновниця громадської організації ReThink Світлана Коломієць підкреслила, що для формування „зеленої“ бізнес-індустрії слід розвивати підприємницьку культуру та людський капітал і працювати з кадрами». Від себе хочуть додати, бізнес й має бути ініціатором таких проектів, починати можна з будь-чого, хоча б сміття в подвір'ї прибрати, під'їзд відмити, пісок замінити на дитячих майданчиках.

Що ми можемо зробити з найпростішого, поки не вигадали якусь інновацію, наприклад в містах де є пляжі організовувати прибирання раз на місяць на волонтерських починаннях, потім пропонувати бізнесу як для соціальних програм й відповідальності. Економити воду, електрику, не купувати поліетиленові пакети, сортувати сміття.

Тому рухаймось далі, брати приклад з уже наявних програм та проектів, пропонувати свої, йти з ними до місцевої влади та місцевих підприємців.