Найголовніший документ в закупівлі — це тендерна документація для замовника, а для учасника — це тендерна пропозиція, ідеально підготовлена по тендерній документації.

Тому в даній серії блогів розглянемо нюанси, на які необхідно звертати увагу, при складанні тендерної документації та пропозиції.

Перший нюанс – це кома, здавалося б звичайний розділовий знак, але як багато проблем цей знак може принести замовнику та учаснику закупівель і торги підуть нанівець.

Тому, щоб таких нюансів не сталося пропоную учасникам та замовникам закупівель запам'ятати, що якщо кома стоїть посередині слів наприклад: електронна довідка, довідка, нотаріально завірена копія документа (-ів), виданого відповідним органом (МВС) – це означає, що учасник повинен подати усі перелічені документи, тобто і електронну довідку і довідку і нотаріально завірену копію.

Другий приклад: на підтвердження повноваження посадової особи або представника Учасника процедури закупівлі на підписання документів тендерної пропозиції учасник надає — протокол загальних зборів, наказ про призначення, довіреність, доручення. Знову, це означає, що учасник повинен в складі тендерної пропозиції подати усі перелічені документи.

Як же правильно можна написати?

Приклад: електронна довідка або довідка або нотаріально завірена копія документа (-ів), виданого відповідним органом (МВС).

Отже за допомогою сполучника «або» замовник дає можливість учаснику подати будь-який документ перелічений вище.

Пропоную розумно підходити до процесу складання тендерної документації та тендерної пропозиції.

Звертати увагу на рекомендації, які ми постійно з колегами надаємо в журналі «Радник в сфері державних закупівель» https://radnuk.com.ua/perdplata/ і Ваші закупівлі будуть ефективними.

До відома! Кома (грец. κόμμα — «частина речення») — розділовий знак, що має форму гачка (,); на письмі вживається в межах речення для відокремлення слів, словосполучень і частин складного речення.

Крістіна Бєлякова,

керівник редакційної колегії журналу «Радник в сфері державних закупівель»