Speak russian = You are russian

Сьогоднішня одіозна заява не мала статись. Але вона сталась: "President Donald Trump told G7 leaders that Crimea is Russian because everyone who lives there speaks Russian

І знаєте що найцікавіше? Що тут, в Україні почнуть звинувачувати його, одного лише Трампа, граючи при цьому на стороні ворога!

Навіть якщо завтра виявиться що він не це мав на увазі, що його не вірно зрозуміли, або навіть якщо це фейкова новина, але це не змінить одного найважливішого факту: саме за мовою спілкування визначають національність. Це наука, це факти, це аксіома і світ тому й вірить в громадянську війну та «фашістов-банедровцев», які вбивають «рускоязичних мальчіков». Не погоджуватись з фактами можна звісно, але потім буде тим гірше, чим більше сперечаєтесь з очевидним.

І кожен українець вже давно мав це зрозуміти. Я, особисто, намагаюсь показати небезпеку такого світосприйняття, й єдину можливість довести що Україна є самостійна та самодостатня держава — відмовитись від російської мови та культури, хоча б публічно. І ніколи в житті не захищати російску, звісно якщо ви не росіянин. Бо для світу мова не просто важлива, вона основний й майже єдиний критерій визначення національності людей. І саме за мовою визначають хто ви є.

І якщо навіть під час війни з РФ, більше того, коли РФ офіційно почала вбивати українців для «защиты рускоязычия», а, фактично, для поширення російської культури та знищення української, ви на боці їх культури та підтримаєте цей привід для війни. Якщо ви не хочете чути й навмисно не використовуєте українську, чи, що набагато гірше — публічно відстоюєте тези про утиск «руского язика», кепкуєте з українського, захищаєте російську культуру, то, розумійте як хочете, але це і є ідентифікація і з вами вже усьому світу все давно зрозуміло. Ви рускіе. І все, решта вже не важлива, навіть якщо ви при цьому публічно підтримуєте інші символи України — прапор, герб, гімн, чи будь що інше, для світу це лише посилює когнітивний дисонанс і вас все одно сприймають як руского. І хоч рускіє вже давно довели що там де звучить російська, завтра будуть її «захисники» ви в це не вірите і ні на мілісекунду не хочете зрозуміти до чого доводить ваша публічна підтримка руской культури.

І ще, одне, не смішить мене — ніхто не буде від вас вимагати переходити на українську в усіх сферах, бити вас чи відсилати з України. Ніхто не збирається принижувати вас за російську мову, культуру, просто ви самі вже все вирішили за нас усіх: люди які за чотири роки навіть не спробували публічно переходити на українську ніколи не будуть сприйматись як українці. І усі наслідки за це можна сміливо покладати на вашу політичну позицію — «поддержки русского языка». А Трамп просто не дурний і каже те що розуміє весь світ — "The people who have taken initiative of the referendum are making really bold statements about Ukraine. For example, they think that everybody, who speaks Russian in Ukraine is either an ethnic Russian or pro-Putin". (Референдум в Нідерландах щодо членства України в ЄС, одна з основних причин сказати Україні «ні»)

Якщо ви на стороні ворога, то й наслідки вашої зовнішньої/публічної політики дають відзнаки та легетимізують війну росіян, але ж що я можу вам доказати коли для вас важлива лише «руская» культура, а на наслідки вашої політики, в тому числі на потенційну втрату державності вам плювати, так мої рускіє співгромадяне?