Щоб захистити свої законі права вони об'єднуються у Національну Асоціацію паливного рітейлу та просять дати роз'яснення щодо отримання ліцензій


Протиріччя чинного законодавства у сфері регулювання діяльності малих АЗС та відсутність загальноприйнятих правил гри на ринку нафтопродуктів підштовхнули модульні заправки об'єднуватись у Національну Асоціацію паливного рітейлу.

Так сектор малого підприємництва на ринку палива намагається зупинити перешкоджання своєї діяльності зі сторони регуляторів на місцях.

Асоціація акцентує увагу, що зараз існує неоднозначне тлумачення норм чинного законодавства у сфері ліцензування роздрібної торгівлі пальним територіальними органами Державної податкової служби України, що в свою чергу створює перешкоди у здійсненні господарської діяльності та впливає на загальну тінізацію сектору малих АЗС.

Контролюючі органи на місцях необґрунтовано потребують додаткових роз'яснень та актів щодо нормативного регулювання малих автозаправних станцій. Хоча діюче законодавство та сформована судова практика не вимагають від модульних АЗС наявності таких дозволів. Наявні вимоги податківців сприяють монополізації ринку палива в Україні та перешкоджають його розвитку на засадах прозорої економічної конкуренції.

Тому учасники «Національної Асоціації паливного рітейлу» вимагають формулювання чітких роз'яснень щодо регламентування діяльності малих АЗС та визначення вичерпного переліку документів необхідних для ліцензування роздрібної торгівлі пальним згідно ч. 38 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

НАПР звертається до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України та прагне отримати обґрунтовані фахові роз'яснення й рекомендації. Це дозволить отримати єдині прозорі засади ліцензування роздрібної торгівлі пальним для всіх учасників ринку палива в Україні!