Є таке влучне вираження — благими намірами дорога в пекло вистелена, так і в нашому випадку намічається щось подібне. Розглянемо два приклади, це «Карантин вихідного дня» і боротьба з поштовою контрабандою, яку завзято розгорнув на законодавчому рівні глава «Укрпошти» Ігор Смілянський, в першому і другому випадку йде наступ на малий та середній бізнес і створення економічної шкоди.

По суті, абсурдне ноу-хау нашого уряд під назвою «Карантин вихідного дня», не маючи ніякої логіки, просто косить сотні тисяч, якщо ні мільйони доль, так як у багатьох підприємців працюють співробітники, у яких також сім'ї і це треба розуміти в контексті повного взаємозв'язку. При тому, що у багатьох з них основний притік продажів приходить на вихідні. При тому, що уряд і чиновники ставлять свідомо в нерівні умови, наприклад, якщо «Епіцентр» пані Герегі продовжує працювати, хоч і в умовах он-лайн продаж, то всі інші не продуктові торгові точки підлягають закриттю. З урахуванням того, що орендну плату ніхто не відміняв, то пару тижнів такого «сервісу» призведе до банкрутства і закриття більшої частини бізнесу, що в свою чергу незмінно викличе соціальну напругу і можливо вибух, при якому полетять можновладці і чиновники в різні боки, подібний сценарій подій цілком реалістичний.

Тепер хотіла б зупинитися на другому питанні. Йдеться про законопроект № 4353 «Про поштові послуги» який зареєстровано 10 листопада 2020 року. Очевидно, що даний законопроект несе для України велику небезпеку в плані репутаційних і економічних втрат, як на внутрішньому, так і на міжнародному рівні. Безумовно і те, що Законопроект склали під себе міністр інфраструктури Владислав Криклій і глава «Укрпошти» Ігор Смілянський. Головна мета — під виглядом боротьби з контрабандою поштових операцій усунути своїх конкурентів.

Сам Закон, складається з 32 статей, а ось 17 стаття цього документу — «Положення щодо діяльності призначеного оператора поштового зв'язку, акцентує на тому, що, саме тики призначений оператор поштового зв'язку має виключне право на здійснення міжнародного поштового обміну в місцях міжнародного поштового обміну. 17 пункт цього Законопроекту говорить про те, що призначений оператор, це тільки один оператор, який відповідно до цього закону зможе здійснювати операції з міжнародними пересилками, і цей призначений оператор і є „Укрпошта“, як то кажуть — сам себе вибрав, сам себе призначив! Таким чином Укрпошта прибирає своїх конкурентів, і стає абсолютним монополістом на ринку міжнародних поштових відправлень.

На сьогоднішній день з 15 комітетів Верховної Ради, відпрацювали закон тільки три комітети, це: комітет з питань антикорупційної політики; комітет з питань зовнішньої політики; а також комітет з прав людини. Сподіваюся, що законодавцям вистачить здорового глузду виключити дану норму закону при розгляді і обговоренні в комітетах і публічній площині.

Що стосується, боротьби з поштової контрабандою, то в даний час зафіксовано чимало фактів де Укрпошта сама виступає в ролі контрабандиста, наприклад, в кінці жовтня в аеропорту „Бориспіль“ правоохоронцями була виявлена велика партія міжнародних посилок, що прийшли в Україну з контрабандною електронікою, тоді даний випадок за дивним збігом обставин, проскочив майже непоміченою. А це на секундочку — 700 нелегальних посилок, які прибули з Сінгапуру, в нашу країну без сплати необхідних митних платежів, також намагалися переслати неабияку партію мобільних телефонів, планшетів та іншої електроніки відомих світових виробників.

Як встановили правоохоронці, організатори контрабандного каналу використовували базу фіктивних одержувачів, щоб доставляти техніку під виглядом поштових відправлень. Загальна вага 700 посилок з контрабандою склав 2,5 тонни. Таким чином, контрабандисти намагалися ухилитися від сплати податків на суму майже в 1 млн грн! Посилки з контрабандою виявлені в самому аеропорту „Бориспіль“ і на одній з поштових сортувальних станцій в Києві. Тепер повернемося до того, що глава Укрпошти декларує і, що робить насправді.

Все дуже просто, на думку експертів, керівництво „Укрпошти“ в особі Смілянського через закон „Про поштові послуги“ просто прибирає конкурентів в сфері міжнародних поштових відправлень. Логіка залізна, хочеш перемогти контрабанду — очоль її, що Ігор Юхимович блискуче і робить. Які наслідки імплементації даного Законопроекту, та дуже навіть зрозумілі, — Укрпошта стає монополістом і бере на себе контроль цін і безумовно чорний канал відправки теж прибере до своїх рук.

Ось тепер хотілося б зрозуміти яким місцем думає наша влада, чиновники, ті хто приймає подібні абсурдні рішення, не кренить наш корабель під назвою Україна, інакше потонемо всі ...

p.s \ А бізнес треба рятувати, причому негайно, так як це остання паличка виручалочка яка у нас поки що залишилася ....