Різноманітність політичних поглядів та, власне, партій, що їх представляють — важливий елемент кожної демократичної держави. З моменту отримання Незалежності, кількість партій в України збільшується з року в рік. Зараз їх налічується понад 350. Однак, як виявляється, партії — прибутковий бізнес. Часто політичним діячам простіше купити партію, ніж зареєструвати її чесним шляхом. Але я вирішила обрати саме його! Як виявилось, чесна реєстрація — майже диковинка для політичних реалій. Але спочатку дещо про саму процедуру.

phTqqbTrjpI8mhA4ps19TGdTSXPbRyaHgkJ-KlyMlNoQilm4EuNxyeDP6pGddvGKOXFNqpPzwnIY-zC5YnTd0OrWk2VStlVcezCcSazzbopHlmpdfx_eo9x1cE27oGzOzN8VAC_n

Реєстрація політичної сили: буква закону

Фактично, кожна політична партія має проходити три етапи реєстрації. Перший етап охоплює збір не менше, ніж 10 тис підписів по всій Україні, розробка програми та статуту. Другий стосується презентації напрацьованих документів на установчій конференції/з'їзді та презентації очільників партії. Третій охоплює формування осередків на місцях. Усі ці норми описує Закон «Про політичні партії в Україні»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2365-14#Text

Для реєстрації політичної партії важливо правильно підготувати документи та нічого не забути. Потрібний такий пакет документів:

Заява;

Статут і програма;

Протокол установчих зборів (із зазначенням дати і місця їх проведення і кількістю учасників, які підтримали створення партії);

Дані про керівництво;

Підтвердження оплати реєстраційного збору;

Назва банку, в якому відкрито рахунок;

Потрібно додати, що для реєстрації політичної партії, її членами має бути приблизно 100 осіб.

Здавалося б, це адекватні норми, однак за ними, як виявилось, ховається безліч бюрократичних процедур, хабарі, політичний тиск. Все через те, що декому просто не вигідно «пропускати» нові політичні сили, за якими не стоять олігархи.

Крім того, потрібно сплатити державне мито, що становить 140 прожиткових мінімумів — близько 300 тис грн. Звичайно, це сума не є значною, особливо для партій олігархів.

Для українських реалій різні «партійні схеми» — не новина. Ось лише декілька даних, підтверджуючих це: майже третина зареєстрованих партій не функціонує в зазначеному в реєстрі місці, близько половини змінювати свої назві, а деякі навіть двічи чи тричі! Усе це свідчить, що партії будуються не з мотивації «високих ідеалів» чи демократичного розвитку, а як чергові політичні проекти.

s2x_N20hx1JUJBBAGKrBco-fchdTCunVu3JdVJusHKp0m3afu_wGcUUtgrs9ReOGg6BvbEGY5GSlw1A2vCxqWWRjrfyJu3deAFHVFPUTboD6bmH3fg4Y6W3xbDa3PYxnSOyrqGxv

Мій досвід партійної реєстрації

Створити партію з нуля в Україні не так просто як здавалось. Я разом зі своєю командою вирішила створити нову політичну силу, яка розробила програму, складену фахівцями. Ми не хотіли «купувати» політичну партію, тому зібрали понад 14 000 тисяч підписів, що є більше норми. Зауважу, що підписи потрібно було зібрати зі всієї України (⅔ районів з ⅔ областей). Право підпису мають лише громадяни України з правом голосу. Підрахуймо, підписи потрібно було зібрати з 16 областей України — близько 327 районів (за старим адміністративно-територіальним устроєм). Тобто, з кожного району потрібно зібрати приблизно 30 підписів. Іншими словами, це не надто багато для людей, які побудувати партію чесно, мають реальний план дій, авторитетність та фаховість в очах українців. До того ж рекомендую збирати більше підписів, оскільки Міністерство юстиції скрупульозно, іноді навіть занадто перевіряє кожен підпис. Деякі підписи не приймають з відверто незрозумілих причин, уповільнюючи реєстрацію партії та недопускаючи новостворені політичні сили до прийняття реальних рішень. Наприклад, ми зібрали понад 14 000 підписів, з яких прийняли лише близько 12 000.

Але як виявилось українські владі не потрібні нові сильні партії. Коли підписи були передані до Міністерства юстиції, «Національній платформі» відмовили у реєстрації. Більше того з мене вимагали хабар. Завдяки підтримки громадськості, преси та небайдужих громадян ми домоглися реєстрації нашої партії.

Паралельно ми зібрали багато прихильників та членів партії, які готові плідно працювати над розвитком нашої держави. yPj2ytUZa9FygH0ylNzH1eCAe8rKh5d7Q8IK38TWquHWQa1oXo-1hf5tUFODQ4FJilr0kLXhRlH4sCvgIiAQrusYT0p_WehaqgIea7FkVULz4dYhQAjRDwMu19WTqxvGKlQwZ4Ar



На цьому боротьба не закінчується. Невідомий намагався зірвати з'їзд «Національної платформи». А ЦВК за крок до виборів не допустила нашу партію до виборів. Ми подали до суду, апеляцію, але рішення не були на користь партії. «Національна платформа» вирішила не здаватися та зібрала небайдужих людей для висвітлення проблеми. Але все одно суд став на бік некомпетентного ЦВК, і на жаль, ми не будемо брати участь у місцевих виборах 2020. Але це не означає, що ми зупиняємо нашу роботу, навпаки, у нас є реальний план покращення місцевого самоврядування.

Реєструвати нові політичні партії в Україні важко, особливо якщо немає підтримки олігархів зовні. Але це все ж таки можливо, головне не зупинятися та боротися.