Друга хвиля коронавірусу = жорстокий карантин?

Адаптивний карантин продовжено до 1 листопада, а це означає, що Covid-19 не відступає. Потрібно готуватися до другої хвилі пандемії. Статистичні дані не втішні та щодня зростають. Понад 100 тисяч хворих коронавірусом. Кожний день показник стабільно показує позначку 1500-2000 тисячі нових людей.

Зі зниженням температури повітря, у людей імунітет слабша, а отже підчепити хворобу легше. Тим паче школи, університети, ТРЦ починають активно працювати. Велике скупчення людей неминуче. Тому припускаю, що кількість захворювань буде лише збільшуватись. Сподіваюся, що подолати ще один етап пандемії буде простіше, адже в України вже є деякий досвід боротьби з вірусом.

Уряд проти коронавірусу

Обмеження адаптивного карантину будуть різними для територій України. Влада розробила декілька зон карантину: червону, помаранчеву, жовту та зелену. Для кожного кольору є свій механізм дій та карантинних обмежень. Задум влади – точкове введення карантину, а отже концентрації сил для швидкого розв'язання проблеми.

Уже 14 адміністративно-територіальних одиниць були внесенні до «червоного» рівня епідеміологічної небезпеки, 75 – до «помаранчевого» рівня і 106 – до «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Карантин дає можливість не тільки для зупинення темпів росту хворих Covid-19, а й для різних політичних маніпуляцій. Місцеві вибори не за горами, а рівень довіри як до президента, так і до пропрезидентської партії неухильно падає. На мою думку, жорсткий карантин може дати їм деякі відстрочки або бали для політичної кампанії. Варіантів може бути безліч. Тому є ризик введення жорстких карантинних обмежень саме тих місць, де їх рейтинг найбільше просідає. Навіть зараз ми бачимо деякі закономірності. Чи це збіг? У будь-якому випадку, ми будемо пильно за цим стежити, аби не допустити узурпації влади.

Крім розділення карантину на зони, уряд готується до другої хвилі вірусу. Він розробив план, що містить положення про необхідні заходи. Наприклад, перевірку лікарень, використання другої лінії медичних установ, за умови якщо лікарні будуть переповнені, створення спеціального механізму на випадок спалаху вірусу.

Також уряд планує активно використовувати додаток «Дій вдома», який допомагає віддалено контролювати знаходження осіб, в разі їх самоізоляції. Чи може собі дозволити гаджет кожен українець, залишається відкритим питанням.

Зараз ситуація не така критична як очікується, але все ж небезпечна. Порівнюючи кількість хворих декілька місяців тому (травень), де щодня було близько 400 заражених, зараз цей показник перевищує 1500 тисячі. Майже у 3,5 рази більше.

Стає зрозумілою позиція уряду щодо продовження адаптивного карантину. Оскільки через таку динаміку карантинні обмеження мають діяти далі. Якщо повністю зняти карантин, це призведе до ще більшого росту хворих на Covid-19 та в результаті введення жорстких мір. Думаю, українці навряд чи будуть задоволені таким розвитком подій. Їх настрій при жорстокому карантині супроводжувався негативними емоціями. Адаптивний же карантин проходить в м'якій формі. Він не перешкоджає людям працювати та вільно пересуватися всередині держави.

Поки що умови адаптивного карантину влаштовують обидві сторони: державну і громадську. На далі такий договір і правильна робота уряду дає підстави вважати, що друга хвиля Covid-19 буде проходити з м'яким карантином. Жорсткі карантинні обмеження українці з посмішкою точно не приймуть.

Усе ж таки, думаю, що розслаблятись зарано, коронавірус не відступив, а лише набирає обертів. Уряд має бути готовий до нових спалахів та вчитися на попередніх помилках, аби захистити українців від пандемії. А влада не має карантином робити різні політичні маніпуляції.