Тематика щодо втручання представників американського істеблішменту у внутрішні справи в Україні стала основним інструментом у розслідувань, спрямованих проти президента США Дональда Трампа і його оточення. Фактів вистачає і ось в американській пресі опублікована нова сенсація.

Порятунок політичного важковаговика: Кличко у США має більший вплив, ніж Зеленський

Впливове американське видання New York Times опубліковало статтю https://www.nytimes.com/2020/01/31/world/europe/giuliani-ukraine-klitschko-trump.html ,в якій зазначається, що протекція особистого адвоката президента США Дональда Трампа Рудольтфа Джуліані стала вирішальним чинником, який забезпечив київському меру Віталію Кличку зберегти посаду голови КМДА.

Як відомо, 30 липня 2019 року глава Офісу президента Андрій Богдан звинуватив Кличка у втраті контролю над справами у Києві, а також заявляв, що йому пропонувала 20 млн доларів хабаря за те, щоб залишити чинного градоначальника на його посаді. Очевидно, що ця публічна заява була основою для підписання Зеленським відповідного указу про звільнення Віталія Кличка з посади голови київської адміністрації. Проте Кличко всі звинувачення відкинув і негайно поїхав до США на зустріч з Руді Джуліані, з яким він, як виявилося, був особисто знайомий з того часу, як він був мером Нью-Йорка.

У результаті адвокат Трампа під час зустрічі в Мадриді з помічником президента України Андрієм Єрмаком 2 серпня попросив його залишити Кличка на посаді голови КМДА. Указ про звільнення Кличка підписано не було. Жодних сумнівів у тому, що Зеленського переконав не звільняти Кличка саме Єрмак після зустрічі з Джуліані. В цей же час Дональд Трамп своїм вольовим рішенням призупинив надання військової допомого Україні.

Виникає логічне запитання: якщо Богдан відмовився від хабаря в 20 млн доларів, чи вистачило мужності Єрмаку також відмовитися від такої спокуси? Судячи з усього, у США розкручується новий виток скандалу щодо втручання адвоката Трампа у внутрішні справи України, при цьому однією з головних дійових осіб цієї історії несподівано виявився помічник президента України Андрій Єрмак.

При цьому в результаті невдалої спроби звільнення Кличка посаду керівника комунального підприємства «Київблагоустрій» отримав Микола Бойко, — людина з безпосереднього оточення Андрія Єрмака. Це ще одне свідчення на користь того, що Віталій Кличко зміг досягнути консенсусу з Андрієм Єрмаком і президентською командою.

Крім багатьох інших, це ще один приклад ручного керування напрямком міжнародних відносин України, за який в Офісі президента відповідає Єрмак. Таке ручне управління приносить мало користі Україні, але очевидно приносить неабияку користь самому Андрію Єрмаку.

Фактор Парнаса

Якщо брати до уваги свідчення, надані соратником Рудольфа Джуліані — Львом Парнасом щодо України, то в них знову фігурує переписка з Андрієм Єрмаком, як посередником між американськими високопосадовцями і президентом України Володимиром Зеленським.

Парнас розповів про поставлений у травні 2019 року ультиматум новому президенту України про те, що жоден американський високопосадовець не буде присутній на його інавгурації і вся американська допомога буде припинена, якщо в Україні не буде оголошено про розслідування справи щодо Джо Байдена, який є основним претендентом від Демократичної партії США на посаду президента США на майбутніх президентських виборах.

Ці свідчення стають додатковим козирем у розслідуванні щодо імпічменту Дональду Трампу. І знову у цій справі фігурують українські високопосадовці. Отже, український фактор вже став вагомим чинником внутрішньоамериканської політики. При цьому реалізація інтересів України на міжнародній арені залежить віл непродуманої і цілком безпечної діяльності людей, які в Україні відповідають за зовнішньополітичний напрям.

Візит Помпео

Частково ситуацію виправив робочий візит до України 30-31 січня державного секретаря США Майка Помпео. Держсекретар США подякував Україні за прийом та пообіцяв, що Сполучені Штати залишаються непохитними в підтримці суверенітету і територіальної цілісності нашої держави в межах її міжнародно визнаних кордонів. Американський високопосадовець наголосив, що Україна – це країна, яка активно бореться за демократію та свободу, і Вашингтон підтримує це прагнення.

Він провів робочі зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком, міністром оборони Андрієм Загороднюком, представниками духовенства і громадськості. Зокрема, Майк Помпео поклав квіти до Стіни пам'яті полеглих за Україну поблизу Михайлівського золотоверхого монастиря в Києві.

Завдяки цьому візиту відносини між Україно та США були інтенсифіковані і отримали новий імпульс для майбутнього розвитку.

Але, незважаючи на важливе робочого візиту державного секретаря США до України, очевидними є провали щодо налагодження високого рівня взаємодії зі США. За результатами візиту Майка Помпео не було досягнуто домовленості про офіційний візит президента України Володимира Зеленського до Вашингтону. Окрім цього США так і не призначили нового спеціального представника США в Україні на заміну спецпредставнику Курту Волкеру, який подав у відставку наприкінці вересня 2019 року. Це свідчить про те, що США обережно ставляться до українських політиків, враховуючи те, що від них завжди можна чекати несподіваних сюрпризів, які матимуть довготривалі наслідки для внутрішньополітичної ситуації у США.