Продовжуючи свою, вже постійну, рубрику #JustTalk_Читанка, ми публікуємо другу частину рекомендацій від старшого детектива, заступника керівника відділу детективів Національного антикорупційного бюро України Сергія Рокуня (першу частину читайте тут).

Цього разу Сергій поділився з нами порадами натхненної і мотиваційної літератури. А ми, в свою чергу, ділимося цим з вами!

603f54a281ee7.png

«Самурай без меча» Кітамі Масао

До цієї книги я прийшов завдяки інтересу до Японії та її культури,
викликаному романами Бориса Акуніна.

Книга на прикладі життя легендарного японського полководця Хідейосі Тойотомі розповідає про те, як перемагати розумом, а не силою. Герой книги — реальна історична постать, один з головних військово-політичних лідерів Японії епохи «воюючих країн».

Книга проводить читача шляхом простого селянського хлопчини, який, не маючи жодних унікальних здібностей, розуму, зовнішності, подолав усю самурайську ієрархічну драбину, дійшовши до вершин правління Піднебесною.

Дуже виразно розкрито сутність та глибину японської філософії, яка, серед низки інших переваг, лежить в основі величі цієї держави.

Сучасний світ сповнений тем та дискусій на глобальні теми.
Окремі індивіди обтяжені завданнями, живуть у режимі «мультитаскінгу», приділяючи при цьому кожному мінімум уваги, достатньої для вирішення проблем.

Історія Хідейосі Тойотомі про те, як віддаватися кожній справі —
до останнього. Навіть якщо ця справа — бути носієм сюзеренівських сандаль,
то її потрібно робити краще, ніж будь-хто робив до тебе.

Це книга про шлях до досконалості, який починається не з глобальних роздумів про велике, а з локальних дій, які ти можеш зробити.


Цитати:

Починайте поєдинок тільки після того, коли створите умови для перемоги. (с) «Самурай без меча». Кітамі Масао
Щоб отримати, спочатку потрібно віддати. (с) «Самурай без меча». Кітамі Масао
Дипломатія важливіша за війну. Майбутні лідери будуть дипломатами.
(с) «Самурай без меча». Кітамі Масао


«Джонатан Лівінгстон, мартин» Річарда Баха

Напевно не знайдеться людини, що не чула про Джонатана Лівінгстона. Повість-притча американського письменника Річарда Баха досі захоплює свідомість читачів усього світу. Міняються покоління, а «Джонатан Лівінгстон» рік за роком входить у топ найпопулярніших книг усіх часів.

Книга вчить знайти своє покликання в житті і, незважаючи на перешкоди, не слухаючи нікого, йти до своєї мети. Джонатан Лівінгстон був просто мартином, який хотів літати. Але всі мартини літають, — скажете ви? Так, літають і добувають їжу. День за днем, покоління за поколінням. Але Джонатан любив політ і хотів знати про нього все, навіть коли його середовище відвернулося від нього. Швидше, краще, стрімкіше. День за днем.

Це прекрасна книга про шлях, про вибір та досягнення цілей, про можливість бути собою, незважаючи ні на що.


«Джонатан Лівінгстон, мартин» для мене джерело світла, орієнтир у пошуку себе.


Цитати:

Розбийте ланцюги, що сковують вашу думку, і ви розіб'єте ланцюги, що сковують ваше тіло… (с) «Джонатан Лівінгстон, мартин». Річард Бах
Зрозумій, що найбільше в житті ти хотів би робити, і роби це…
(с)
«Джонатан Лівінгстон, мартин». Річард Бах
Щоб зі швидкістю думки переміститися в будь-яке обране тобою місце, тобі для початку необхідно усвідомити, що ти вже прилетів туди, куди прагнеш.(с)«Джонатан Лівінгстон, мартин». Річард Бах


Робін Шарма. «Клуб п'ятої ранку»

Вважаю цього автора одним із найбільш практичних (якщо це коректно) філософів сучасності. Робін Шарма, думки якого чітко орієнтовані на запит сучасної особистості, створює яскраву книгу з персонального розвитку, яка відрізняється від усіх інших своєю унікальною структурою, способом подачі та революційністю пропонованих методик.

Всі ми читали книги з персонального розвитку. Від Дейла Карнегі до Стівена Кові — книжкові полиці сповнені якісного контенту під запит кожного споживача.

Незважаючи на різноманіття методик, їхня якість та потенціал практичного застосування, структура та спосіб подачі у переважної частини авторів — подібні. Є проблема, шляхи вирішення якої кожен з них пропонує читачу, ґрунтуючи свої поради на особистому досвіді, наукових дослідженнях
або ж місцями на своєму уявленні про те, яким би цей досвід міг бути.

Робін Шарма підійшов до написання книги з персонального розвитку по-новому — він написав художню книгу. Геніально просту в своєму сприйнятті, цікаву з точки зору сюжету і фундаментальну з точки зору якості засвоєння образів, створених автором.

Сучасна людина переповнена завданнями. Робота, родина, навчання. Потреби, побут, здоров'я. Балансуючи між пріоритетами, люди часто знаходять себе притиснутими до стінки безкінечної кількості «об'єктивних» факторів, заручниками яких вони є.

Чимало авторів сучасності шукали вихід з подібного стану речей і великими тиражами поширювали свої рекомендації.

Секретом якісного життя Робін Шарма вважає ранковий підйом. Така на перший погляд елементарна практика, яка відкриває двері в новий світ.
На користь своєї теорії автор наводить велику кількість наукових досліджень, зокрема пов'язаних з природним біологічним ритмом людського організму, сформованим протягом усього періоду еволюції.

Для кожного раннього підйому Робін Шарма розробив спеціальну програму, яку назвав формулою 20/20/20. Ця програма включає в себе 20 хвилин фізичних навантажень, 20 хвилин медитації, 20 хвилин пізнання чогось нового.

Для мене ця книга — номер 1 у списку 2020.

Цікаво те, що сьогодні у всьому світі, зокрема в Києві, вже існує «Клуб п'ятої ранку» — середовище людей, які прониклися ідеями Робіна Шарми, втілюють їх на практиці та підтримують одне одного в цій ініціативі.


Цитати:

Всі зміни важкі спочатку, заплутані всередині і розкішні вкінці.(с) «Клуб п'ятої ранку». Робін Шарма
Ранок злітна смуга життя. Який ранок такі і шанси на «зліт». (с) «Клуб п'ятої ранку». Робін Шарма
У жебраків великі телевізори. У багатих великі бібліотеки. (с) «Клуб п'ятої ранку». Робін Шарма

Теж шаленієте від кримінальної юстиції?
Доєднуйтесь до нашої фейсбук-спільноти!