Поліцейські експерти заявляють, що це «дуже-дуже ризикований» та небезпечний прийом, який треба заборонити, за винятком випадків смертоносного насильства з боку порушника.

5ed5f85373c13.jpg

На відео, яке нині вже стало вірусним, поліцейський з Міннеаполіса тисне коліном на шию Джорджа Флойда протягом восьми хвилин, і цей неозброєний темношкірий чоловік неодноразово вигукує: «Я не можу дихати!'

«Будь ласка, будь ласка, мені нічим дихати. Чувак, будь ласка, будь ласка, — повторював 46-річний Флойд поліцейському. — Я не можу поворухнутися. Все болить. Дайте мені води, чи що, будь ласка. Офіцере, я не можу дихати».

«Вони вб'ють мене, — додав Флойд, коли офіцер і далі придавлював його шию коліном. — Вони вб'ють мене, чувак».

Флойд помер, перебуваючи в поліції Міннеаполіса в понеділок, а чотирьох офіцерів, які його заарештовували, було звільнено у вівторок.

Влада не оприлюднила офіційну причину смерті Флойда, але відео викликало обурення; знову постало питання щодо надмірного застосування сили під час затримання темношкірих чоловіків. Спеціалісти у сфері діяльності органів правопорядку розповіли BuzzFeed News, що застосований поліцейським прийом стримування (коліном на шию Флойда) — це рідкісний, неприйнятний і невиправданий у цій ситуації прийом.

Один капітан поліції у відставці заявив, що «особисто він ніколи б не застосовував» таку методику, а один експерт, який навчає офіцерів порядку застосування сили, прокоментував, що розчавити людині шию не є «законною тактикою, яка викладалася б у 2020 році».

Марія Габерфельд, колишня сержантка сил оборони Ізраїлю, констатувала, що «ніколи не бачила» такого прийому протидії опору людини, як цей, — за всі роки свого навчання, викладання та написання статей про використання сили в поліції у США та за кордоном.

«Я завжди намагаюся поблажливо ставитися до рішень, які доводиться приймати поліцейським, — каже Габерфельд, яка зараз є професоркою Коледжу кримінальної юстиції імені Джона Джея, повідомляє BuzzFeed News. — У цьому випадку це було просто неприйнятно, з огляду на всю сукупність обставин».

Габерфельд, яка ретельно вивчала навчальні модулі поліції у США та зараз навчає поліцейських порядку застосування сили, сказала, що є кілька законних поліцейських прийомів, пов'язаних із тиском на шию людини. «Але що більше разів я переглядаю це відео, то більше бачу, що він просто ламає Флойдові шию, — сказала вона. — Наскільки я знаю, це незаконний прийом у 2020 році, так не навчають робити».


5ed505f84298b.jpg

Джордж Флойд, для друзів — «Здоровило Флойд», фото з Facebook


Габерфельд заявила, що, хоча теоретично Поліцейське управління штату Міннеаполіс могло навчати своїх офіцерів використовувати саме цю техніку, вона була б «дуже здивована», якби це так і було.

Поліцейські мають право застосовувати два типи прийомів з обмеженням рухливості шиї, за умови, що це не смертоносний прийом (це описано у посібнику з правил застосування сили). Визначення цього прийому таке: «стискання однієї або обох боків шиї людини рукою чи ногою, без прямого тиску на трахею або дихальні шляхи (передню частину шиї)».

Поліція стверджує, що свідоме тиснення на ділянку шиї (від легкого до помірного) потрібно застосовувати, коли порушники «активно чинять опір», тоді як «тиск на шию з метою приведення особи у несвідомий стан» можна застосовувати, якщо особа проявляє «активну агресію», «активний опір» або тоді, коли стоїть задача «врятувати життя» (коли порушник загрожує чиємусь життю). Водночас «шийні прийоми» не можна застосовувати до осіб, які лише «чинять пасивний опір».

В Управлінні поліції штату відмовилися коментувати для BuzzFeed News свою позицію щодо цього прийому (буцімто в інтересах розслідування) і натомість порекомендували прочитати посібник з політики застосування сили на їхньому веб-сайті.

Однак прессекретар поліції Міннесоти Джон Елдер заявив виданню Star Tribune, що прийом, який застосував поліцейський щодо Флойда, не було схвалено керівництвом департаменту.

«Коли я працював поліцейським, я б навіть не подумав використовувати удушення», — сказав Елдер, який працює заступником шерифа за сумісництвом в іншому окрузі.

Габерфельд прокоментувала, що більшість формулювань у посібниках для поліції США є «надто заплутаними» та дають поліцейському забагато простору для маневру, щоб вирішувати на власний розсуд.

У цьому випадку, здається, Флойд був уже в кайданках, а також без зброї, а його поведінку не можна було б назвати агресивною чи загрозливою, — сказала Габерфельд.

«Я не бачу, як тут можна виправдати використання поліцейським такого небезпечного прийому», — додала вона.

Джон Шейн, капітан поліції Ньюарка у відставці, розповів BuzzFeed News, що його відділ ніколи не використовував цей прийом «коліном на шию» за весь час його роботи там (у період з 1989 по 2005 рік). «Я не бачу жодного виправдання цьому, — сказав Шейн, який зараз є професором Коледжу кримінальної юстиції імені Джона Джея, повідомляє BuzzFeed News. — Прийоми на шиї повинні бути пропорційними — якщо є загроза чиємусь життю. На відео я не побачив нічого, що вимагало б застосування такого прийому».

Шейн, викладач академічних програм для поліцейських, розповів, що офіцерів навчають не тримати особу надто довго в кайданках та обличчям додолу, оскільки є ризик так званої «позиційної асфіксії».

Позиційна асфіксія — це смерть затриманого внаслідок застосованих поліцією небезпечних прийомів, що не дають людині дихати. У професійній літературі вже давно написано та обговорено цей момент.

За словами Шейна, офіцери, як правило, кладуть затриманих на живіт обличчям до землі, нібито щоб «контролювати їх», але це потрібно робити недовго, просто щоб одягнути особі кайданки.

«Після цього людину треба або перевернути на бік, або посадити в положення сидячи, — додав Шейн. — Не можна лишати людину лежати обличчям додолу».

Позиційна асфіксія є смертельною, коли вона посилюється такими факторами ризику, як сп'яніння через вживання алкоголю чи наркотиків, ожиріння, психічні захворювання та інші фонові стани здоров'я.

Лоренс Гейскелл, лікар швидкої допомоги та ветеран поліції у резерві (Департамент поліції міста Палмс-Спрінгс), написав статтю у 2019 році для журналу Police. Він зазначає, що офіцерів навчають уникати класти людей обличчям вниз або, якщо необхідно, робити це протягом дуже короткого періоду часу.

Спосіб утримання людини «також може збільшити ризик смерті від асфіксії, — пише Гейскелл. — Поставивши коліно або навалившись вагою свого тіла на особу, особливо на шию, ви створюєте серйозну проблему».

«Ці прийоми дуже, дуже ризиковані, — заявив Шейн для BuzzFeed News. — Я особисто ніколи цього не застосовував би». Шейн додав, що немає жодних сумнівів, що поліцейське керівництво має заборонити використання таких прийомів для шиї, за винятком випадків смертельної небезпеки.

Інші типи шийних прийомів-захватів уже десятиліттями стають предметом судового розгляду, зауважив Шейн, саме тому багато поліцейських департаментів припинили їх використовувати. У грудні минулого року один поліцейський штату Меріленд був засуджений за насильницький злочин після того, як в інтернеті з'явилося вірусне відео, як він тисне колінами на голову затриманому в кайданках.

«Якщо особа вже на землі, у кайданках, на животі, а навколо кілька поліцейських, то тиснути їй на голову колінами — це ніщо інше, як злочин», — заявили прокурори присяжним під час судового розгляду.

У 2013 році троє поліцейських у Лас-Вегасі були змушені, за рішенням Федерального апеляційного суду, виплатити одному чоловікові 1,6 мільйони доларів за надмірне застосування щодо нього сили у 2001 році: поліцейські тримали його за шию, тиснучи ззаду колінами на його шию та спину. Після цього чоловікові довелося зробити дев'ять операцій на хребті.

«Адекватний поліцейський» у такій ситуації знав би, що його дії «порушують порядок, чітко встановлений законом для застосування прийомів удушення стосовно затриманого, який не чинить опору поліції. Немає сенсу бризкати його з перцевого балончика, тиснути колінами на шию та спину, ламаючи йому п'ять хребців у шийному відділі хребта», — саме про це йшлося в рішенні суду.

У двох окремих інцидентах, зафіксованих на відео раніше цього місяця, видно, як офіцери поліції Нью-Йорка використовували коліна для утримання осіб на землі, намагаючись забезпечити в місті соціальне дистанціювання.


5ed4fd98e1e35.jpg

Поліцейський у штатському стримує коліном особу,
примушуючи її до соціальної дистанції (Мангеттен, 2 травня 2020)


Карл Такеї, адвокат Американського союзу захисту громадянських свобод (ACLU), який спеціалізується на справах проти поліцейських, розповів BuzzFeed News, що багато великих поліцейських управлінь у США забороняють такі види «надзвичайно небезпечних» прийомів, де є ризик заподіяти людині смерть.

І Шейн, і Такеї заявили, що хоча офіцери звичайно ставлять коліна на спини підозрюваних, щоб стримувати їх, натискати колінами на чиюсь шию навряд чи варто. Такеї повідомив, що поліція Міннесоти одразу назвала інцидент Флойда з поліцейськими «медичним випадком».

«Це порушує ще більшу проблему: непритягнення поліцейських до відповідальності за свої дії, — заявила BuzzFeed News Пейдж Фернандес, радниця ACLU з питань політики у справах поліції. — Це був не просто „медичний випадок“. Він благав лишити його живим».

Фернандес зазначила, що інцидент стався майже через шість років після подібної ситуації: Ерік Гарнер неодноразово повторював «я не можу дихати», коли один поліцейський Нью-Йорка придушив його до смерті, використавши схожий прийом.

«Це свідчить про те, що майже нічого не змінилося на краще», — сказала вона, додавши, що поліцейські все ще вагаються стосовно змін у політиці застосування сили.

Габерфельд заявила, що процедури підготовки поліцейських у США було «різко змінено» у відповідь на випадки неправомірної поведінки, які привертають увагу всього населення. «Саме в таких випадках керівництво поліції починає переглядати чинні порядки застосування сили», — сказала вона.

Габерфельд додала, що такі випадки, як інцидент з Флойдом, демонструють необхідність стандартизувати поліцейські процедури, з використанням наукових досліджень та кращих практик, а також змінити стандарт прийому поліцейських на службу.

«Ми бачимо забагато таких випадків, які взагалі не повинні відбуватися, тому що в професії є неправильні люди, і професія поліцейського не може такого собі дозволити, — сказала вона. — Це питання життя і смерті».


Авторка: Таснім Нашралла
Ресурс: BuzzFeed News Reporter
26 травня 2020


Перекладено спеціально для JustTalk