Що змусило вас малювати картинки про COVID та публікувати їх у відкритому доступі?

Я вирішила малювати мультфільми про права людини та соціальну справедливість під час COVID-19 з двох причин. По-перше, я вважаю, що нинішня пандемія впливає не лише на політичні, економічні та соціальні аспекти, а також і на те, як люди на глобальному рівні поводяться у плані прав людини та соціальної справедливості. Мені, як захисниці прав людини, важливо документувати ці питання та інциденти, і я хотіла робити це тим способом, який знаю найкраще, — мультиплікацією. До того ж, сподіваюся, поділившись деякими своїми ідеями в мультфільмах, я зможу і надалі нагадувати всім, що дотримання прав людини, верховенство права та соціальна справедливість, а також повага до оточення у ці важкі часи стають ще важливішими. Ми знаємо, як у відчайдушні часи людство могло проявити себе і найкращим, і найгіршим чином. Водночас я також сподіваюся привнести сміх у життя людей у цей період складнощів та викликів.

По-друге, нас наразі буквально бомбардують величезною кількістю інформації; особисто я думаю, що такий потужний потік інформації заглушить новини про найвразливіших членів суспільства, особливо про тих, хто перебуває за ґратами чи у закритих установах — ці новини просто потонуть серед інших, «більш пріоритетних» питань. Я сподіваюся, що креативна подача цих проблем приверне до них трошки більше уваги з боку громадськості.

5ea93d9dac0ba.jpg


Яку реакцію ви найчастіше отримуєте, і що люди зазвичай пишуть, побачивши ці малюнки?

Поки що реакція обнадійлива, люди сприймають позитивно. Я думаю, до мене звернеться не лише JustTalk, а й інші інституції та організації, зацікавлені у використанні мультиків у своїй адвокаційній діяльності. Мультфільми приваблюють також і молодь, зацікавлену у проблемах з правами людей. Вони необов'язково будуть в усьому зі мною згодні, але я відкрита до обговорень та дебатів, до різних точок зору. Для мене важливо, щоб існував дискурс, щоб тривало обговорення теми. Насправді, це і є головна причина, чому я малюю мультики: якщо мені вдається спонукати людей до обговорення та обдумування теми прав людей у сьогоднішній час, то для мене це найкраща мотивація малювати далі.

Зовсім недавно я завела сторінку в Instagram, і, думаю, багато людей ще не знають про її існування, тож подивимося, наскільки довго мені вдасться підтримувати дискусію.


Якщо говорити про Асоціацію з запобігання катувань, чи змінився фокус їхньої уваги з огляду на сьогоднішню ситуацію?

Асоціація залишається зосередженою на проблемі та підтримує й надалі наших партнерів по всьому світі в їхній боротьбі за запобігання катуванням, особливо зараз. Насправді ми бачимо, як влада, органи нагляду та неурядові організації шукають або впроваджують креативні способи виконання своєї роботи, щоб подолати наявні перешкоди. Нам здається, особливо важливо зараз об'єднувати різні голоси та зусилля, щоб ми могли триматися разом, підтримувати та вчитися одне в одного.

Пандемія кидає нові виклики та створює безпрецедентні ситуації. Наприклад, сьогодні маємо сплеск популярності таких способів покарання, які не пов'язані з позбавленням волі: це, скажімо, дострокове звільнення чи амністія в'язнів, це конфлікти між соціальними групами та бунти у місцях позбавлення волі, посилення дискримінації деяких вразливих груп осіб (мігранти, біженці), складнощі з поверненням до зовнішнього світу для людей, які впродовж тривалого часу перебувають у медичних закладах, впровадження всюди комендантської години та карантину — іноді це обмежує особисті свободи. Можливо, деякі з цих проблем існували ще до пандемії, але зараз вони набули глобального, системного масштабу, і це викликає тривогу. Ми визнаємо, що в нинішній ситуації працівники правоохоронних органів та пенітенціарної системи, органи контролю та неурядових організацій буквально завалені роботою та мають щодня вирішувати виклики та проблеми, спричинені COVID-19, тому нам потрібно мобілізовувати людей, ділитися позитивним досвідом та ресурсами і, найголовніше — давати надію, щоб ми не втратили наснагу для запобігання катуванням у цей важкий час.

На сьогодні у нас декілька напрямків роботи. Ми організували інформаційний хаб, де збираємо всю інформацію, пов'язану з порушенням свобод під час COVID-19, різними мовами, з різних регіонів і тем. Багато організацій та органів нагляду проявили інтерес та виявили бажання долучитися до діяльності нашого хабу, тож ми запустили CO: LAB, платформу для колаборації, на якій партнери можуть додавати новини, дані, інформацію та ініціювати на основі цього певні заходи. (https://apt.ch/en/news_on_prevention/the-covid-19-and-persons-deprived-of-liberty-information-hub-and-collaborative-platform/)

Ми також організували серію вебінарів з органами Національних превентивних механізмів (НПМ) з Латинської Америки, Європейського та Азійсько-Тихоокеанського регіонів. (https://www.apt.ch/en/news_on_prevention/monitoring-deprivation-of-liberty-in-times-of-covid-19-insights-from-webinar-series/?fbclid=IwAR1OivhUH3Q6m_krpxZN5FKGVFwBQ9nMloRTgdZYoHIP-2oMCzaudJQkcd0)

Найближчим часом ми плануємо ще низку тематичних вебінарів. Також ми якраз розробляємо практичний посібник з моніторингу ситуації у місцях позбавлення волі під час COVID-19, котрий, сподіваємося, стане корисним довідником для НПМ та контролюючих органів по всьому світі. Ми також пишемо для різних блогів та раді вітати нових авторів-дописувачів на нашому сайті. Ось тут можна подивитися на пост у блозі: https://www.apt.ch/en/blog/

Абсолютно точно одне: ми по максимуму використовуємо технології, щоб нас почули наші партнери, щоб донести наш меседж про запобігання тортурам. Коротше кажучи, COVID-19 нас жодним чином не зупиняє!


Якщо говорити про моніторинг випадків з обмеженням свобод, моніторинг ситуації з запобіганням катуванням за часів COVID-19 — що є найважливішим?

Я думаю, що всім важливо зрозуміти, що зусилля щодо моніторингу ситуації з позбавленням волі та запобігання катуванням у часи COVID-19 повинні тривати. Зараз це ще більше потрібно, оскільки ми бачимо, що нинішня ситуація дає змогу державам вживати більше надзвичайних заходів та мати більше повноважень для захисту громадської безпеки та охорони здоров'я. Ці заходи стосуються і тих, хто перебуває у місцях позбавлення волі, якщо не більше. У багатьох випадках захист прав людини можуть відсунути на другий план, і для моніторингових механізмів важливо продовжувати слідкувати за ситуацією та співпрацювати з владою, щоб прийти до ситуації, вигідної для всіх. Таким чином, у цьому плані ми сподіваємося, що держави та органи влади будуть надалі підтримувати моніторингові механiзми та надаватимуть їм можливість виконувати свою роботу найкращим чином. Зрозуміло, що хоча фізично робити ці візити може бути важко або недоцільно у деяких контекстах, моніторингові механізми можуть змінити спосіб їх проведення, щоб їхні зусилля не посилили ризик зараження для їхньої команди та працівників установ, які вони відвідують. У деяких країнах, таких як Нова Зеландія та Великобританія, НПМ та моніторингові механізми використовують віртуальні візити як спосіб віддаленого моніторингу з допомогою мобільних телефонів та iPad, щоб продовжити інспекцію центрів для неповнолітніх, місць затримання, місць, де проводяться інтерв'ю та допити. Використання новітніх технологій може змусити нас обговорювати інші проблеми: щодо безпеки та ефективності, але все одно це, безумовно, позитивний крок до забезпечення того, щоб моніторингові механiзми все-таки могли отримати доступ туди, де потрібно, та продовжувати роботу з моніторингу в цей складний час.

З приводу того, чи варто НПМ наразі продовжувати моніторингову роботу: Підкомітет ООН із запобігання тортурам, Комітет Ради Європи із запобігання тортурам та ВООЗ, наприклад, постановили у посібнику з COVID-19, що НПМ та моніторинговим механізмам варто продовжувати роботу з моніторингу, але, звичайно, повною мірою враховуючи перераховані вище ризики.


З Шазірою Зававі
спеціально для JustTalk
розмовляла координаторка JustTalk
Анастасія Клюга