Міськрада Тернополя назвала міський стадіон іменем головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Протест висловив посол Ізраїлю в Україні Джоель Лайон, заявивши, що Шухевич служив у батальйоні шуцманшафту СС. Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький скасував візит у Тернопіль, а місто Замость припинило співпрацю з Тернопелем за грантовю програмою на 70 тис. доларів. Заяву про недопустимість глорифікації нацистських колаборантів зробив Центр Симона Візенталя та Польський інститут національної пам'яті.

Мер Тернополя Сергій Надал відповів, що родина Шухевичів під час війни переховувала в себе сусідську єврейську дівчину, врятувавши їй таким чином життя. Видання Бабель, що славиться своїм плюралізмом та толерантністю, вирішило взяти інтерв'ю з істориком Іваном Патриляком.

Дивним виглядає вибір редакції, адже професор Патерляк відомий своїми симпатіями до ОУН – УПА. Проте, з інтерв'ю ми дізнаємось, що вояків з підрозділу «Нахтігаль» і «Роланд» німці обдурили та підступом заманили воювати з радянськими партизанами Білорусії. Підступність німців часів Гітлера відома кожному, можливо саме нині ми недовіряємо німецьким обіцянкам, що Північний Потік 2 не на шкоду Україні

Професор стверджує, що не має жодних документальних доказів ні про участі Шухевича у Голокості, ні про про порятунок єврейської дівчинки Ірини Райхенберг.

Дивно, що за стільки років ні українських ІНП, ні жоден історик у світі не встановив чи інформації про Ірину Райхенберг є достовірною.

Мені особисто, ця казочка про дівчинку нагадує історію фейка про Стелу Кренцбах та псевдоспогади Біньяміна Вількомирського.

З іншого боку, носіння мундиру СС або вермахту не може бути злочином, яскравий приклад полковник Клаус Шенк фон Штауффенберг (якому ставлять пам'ятники та називають школи у Німеччині).

Сподіваюсь, що українське видання, яке завжди розмовляє з обома сторонами конфлікту. Нагадаю, що Бабель бере інтерв'ю у Михайла Добкіна про події весни 2014, хоча всі і так знають про його славетну роль у здачі Харкова. Відповідно журналісти наважиться запитати у інших істориків про життя та подвиги Романа Шухевича. Благо, вибір кого запитати великий — історики України, Польщі або Ізраелю чи США з радістю розкажуть про постать Шухевича.

Однак, хочеться прочитати критичний матеріал про історичну політику Україн часів Порошенка та Зеленського. Переконаний, що заява посла і інтерв'ю про історичні постаті не останнє у цьому році. У листопаді вся Україна буде святкувати 110-річницю Дмитра Клячківський і весь світ зможемо більше дізнатися про його героїчну боротьбу на Волині