Дії уряду та особисто Володимира Зеленського загрожують національній безпеці. Купівля китайської вакцини – це вирок Міністерству охорони здоров'я. А ще це свідоцтво імпотенції Міністерства закордонних справУкраїни.

Вчора Офіс президента України поінформував, що планується купівля 1,9 млн. доз китайської вакцини CoronaVac проти коронавірусу. Ці дії можнакваліфікувати як саботаж або як параліч міжнародних зв'язків Києва. Про недоліки китайських ліків краще всього запитати фахівців і звичайних споживачівкитайських товарів. Хочу лише нагадати, що китайська вакцина не пройшла третю стадію випробувань, тому цей препарат не зареєстрований навіть у Китаї. У Бразилії згадана вакцина виявилась неефективною. Впевнений, що цим фактам мають давати оцінку медики та біологи. Проте, маю підозри, що китайська вакцина покупається, бо Україна не має доступу до західних вакцин на кшталт Moderna та AstraZeneca.

Зазначу, що проблему купівлі китайської вакцини потрібно розглядати не тільки з огляду на якість, а передусім через призму національної безпеки та стратегічного партнерства Києва із Вашингтоном, Пекіном та Москвою.

Дуже красномовний приклад. Цього тижня Україна під тиском США відмовилась від обладнання Huawei. Державна служба спеціального зв'язку підписала меморандум про співпрацю з компанією «Хуавей Україна», а потім виявилось, що, на думку наших американських друзів, ці дії нібито порушують законодавство України. Виходить, китайські технології у телекомунікації шкодять, а китайська вакцина «якісна»? Виходить, вона не загрожує здоров'ю громадян України, тому її можна купувати?

Майже рік Україна під тиском США блокує купівлю китайським інвестором запорізького заводу «Мотор-Січ». Виходить, що розвивати реальний сектор економіки та високі технології ми не можемо, бо Вашингтону не подобається посилення Китаю за рахунок українських винаходів та розробок. Фактично нам ставлять ультиматум, забороняючи технологічну співпрацю з Китаєм, але при цьому ліки з КНР дозволяють купувати?!

Виникає закономірне питання — чому Київ, не маючи доступу до західних вакцин, не купує російську вакцину? Конституція України, конкретно ст. 49, зобов'язує державу дбати про здоров'я громадян. Це означає, що ні війна на Донбасі, ні анексія Криму не можуть бути підставою для того, щоб не надавати медичну допомогугромадянам своєї країни. Президент Зеленський в інтерв'ю The New York Times стверджує, що потрібно бути гнучким і проявити акробатичні здібності, щоб отримати вакцину. Але жодної конкретної відповіді щодо того, яку вакцину будемо купляти та як будемо рятувати наших громадян, так і не дав. Віктор Медведчук без жодних політичних піруетів запропонував організувати виробництво російської вакцини на території України. Варто підкреслити, Медведчук домовився не лише прокупівлю, а й про виробництво вакцини на харківському підприємстві «Біолік». І якщо цей препарат буде вироблятися на території України, це буде вже не російська, а українська вакцина. Дійсно, Захід не продає нам жодної вакцини, кинувши Україну напризволяще. Китай пропонує купувати, а Медведчук пропонує не залежати від інших країн, а організувати власне виробництво. Цей варіант дає можливість Україні забезпечити свої потреби, контролюючи якість препарату, а також налагодити експорт вакцини до третіх країни.

Будемо сподіватись, що уряд України та президент будуть діяти в інтересах свого народу, а не закордонних корпорацій та іноземних столиць.