США продовжують інформаційну атаку проти Китаю. Цікавий приклад — це інтерв'ю держсекретаря США Майкла Помпео американському журналісту Ларрі О'Коннору. Судячи з того, що текст інтерв'ю поширила прес-служба Держдепартаменту, Майкл Помпео озвучив в інтерв'ю дійсно важливі тези. Отже, за словами Помпео, в Білому домі вивчають варіанти, яким чином виставити Китаю рахунок за появу коронавируса. Помпео ствердно відповів на питання О'Коннора, чи планують США притягти до відповідальності Пекін, якого Білий дім звинувачує в поширенні коронавируса.

«Зрозуміло, ви починаєте бачити, як це формується, — заявив Майкл Помпео, маючи на увазі відповідні заходи США на адресу Китаю. Причому, як заявив Помпео, „не тільки США розуміють необхідність цього, не тільки США розуміють, що Китай приховав“. Що стосується заходів, то Помпео заявив, що „Буде встановлена реальна ціна“. „Президенту Трампу пропонують різні варіанти, шляхи реагування. Не хотів би випереджати рішення президента“, — додав держсекретар. Разом з тим, за словами Майкла Помпео, необхідно, щоб країна, яка завинила через поширення коронавируса, заплатила певну ціну.

„Але це не тільки доречно, але і необхідно, щоб для країни, яка прийняла таке рішення, яке коштує тепер більше мільйона життів і трильйонів доларів економічного добробуту простих американців і середнього класу по всьому світу, була введена певна ціна“, — пряма мова Майкла Помпео в інтерв'ю Ларрі О'Коннору.

Які висновки можна зробити за підсумками інтерв'ю Помпео? В першу чергу, давайте звернемо увагу, що за грізною риторикою — мінімум конкретики. Так, всі ці заяви про „заходи у відповідь“ грізно звучать.

Справа в тому, що точно такі ж грізні заяви Дональд Трамп і Майкл Помпео робили в квітні місяці, коли епідемія COVID-19 тільки починала свою ходу по планеті. Дональд Трамп прилюдно заявив, що США зажадають від Китаю компенсації за появу коронавируса. Як раптом, на брифінгу в Білому Домі 27 квітня президент США різко поміняв риторику, ніби коронавірус і Китай стали незручними темами.

Коли журналіст прямо запитала американського президента, чи планують США зажадати від КНР грошової компенсації, як запропонувала Німеччина. „Ми могли б зробити щось простіше, у нас є способи зробити щось набагато простіше, ніж це ... Ми говоримо про набагато більшу суму, ніж Німеччина“, — відповів Трамп. Президент США також додав, що фінальну суму поки не визначили. Як бачимо, її не визначили досі. А в цілому, президент США, який тільки-но гучно звинувачував Китай, раптом почав тікати від конкретики по цій темі. Наприклад, він не тільки не відповів, але навіть не натякнув, коли США планують розрахувати конкретну суму фінансових претензій до Китаю за появу коронавіруса.

Втім, і сама тема появи коронавируса зникла з риторики вищих чинів США.

Зверніть увагу, Майкл Помпео тепер звинувачує Пекін за те, що китайці приховали поширення коронавируса, хоча на старті прямо звинувачував Китай в появі COVID-19.

В чому причина? Справа в тому, що в квітні вибухнув гучний скандал навколо біолабораторій США на пострадянському просторі, який ініціював український опозиційний політик Віктор Медведчук. 14 квітня Медведчук зажадав від президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та інших чиновників відповіді на питання, чим насправді займаються бiолабораторії, які беруть участь в програмах військового відомства США Пентагону.

І хоча влада на чолі із Зеленським вирішила „залягти на дно“, 22 квітня посольство США офіційно визнало, що ряд біолабораторій беруть участь в Програмі зменшення біологічної загрози, яку здійснює Міністерство оборони США.

Незважаючи на те, що посольство США постаралося максимально докладно висвітлити тему роботи українських біолабораторій, які беруть участь в програмах Пентагону, зацікавлені сили продовжили наполегливо розвивати тему.

Як підсумок, ця інформація впала на підготовлений грунт, оскільки саме в той момент США висунули претензії на адресу Китаю через коронавируса. Однак китайці змогли переломити ситуацію. МЗС КНР зробив офіційну заяву, в якій закликав США ліквідувати біологічні лабораторії, розташовані на території колишнього СРСР. Найважливіша заява прозвучала 30 квітня. Офіс директора Національної розвідки США офіційно заявив, що коронавірус COVID-19 має природне походження. Така заява прозвучала врозріз з позицією Дональда Трампа і Майкла Помпео, що звинувачували Китай в тому, що коронавірус штучно вивели в біолабораторії.

А слідом за розвідниками і Всесвітня організація охорони здоров'я фактично виступила на боці Китаю, офіційно назвавши звинувачення США „спекулятивними“. Загалом, ініційований Віктором Медведчуком скандал серйозно допоміг Пекіну і зруйнував зовнішньополітичні плани США. Разом з тим, скандал далекий від свого завершення. Кожного дня виходять десятки матеріалів і сюжетів про біолабораторіях США. Як часто буває, багато журналістів спробували пов'язати спалаху небезпечних хвороб з роботою біолабораторій, хоча всі ці здогади ще треба довести.

Але! Ми бачимо, що Штатам довелося здійснити „перестановку на марші“. І тепер Майкл Помпео звинувачує Китай в тому, що Пекін „приховав поширення коронавируса“. Як ми розуміємо, це більш м'які претензії, ніж первинне звинувачення, ніби саме Китай породив COVID-19. Скандал навколо біолабораторій сформував і продовжує формувати міжнародний інформаційний контекст, який суперечить планам США.

Далі буде…