У Мінську третій тиждень тривають протести. Тільки лінивий не порівнює білоруських протестів з київським майданом 2004 або 2013 — 14 року. Експерти з усього світу згадували, переймались, пояснювали та давали поради, але українці завжди попереду.

Важливою особливістю білоруських подій є відсутність формального лідера на території країни та неочікуваність протестів для всіх, окрім росіяни. Окремо, слід відзначити символічне наповнення протестів.

Свого часу Володимир В'ятрович закликав провести в Україні деколонізацію, дивна пропозиція в країні із тисячолітньою історією державності. Колишній голова Українського інституту національної пам'яті, а нині депутат від опозиційної Європейської Солідарності, гнівався, що пересічні українці слухають Цоя, Висоцького та дивляться «Іронію долі», на його думку цим ницим дійством вони підтримують «русській мір». Проте, гімном протестів у Білорусії стала пісня Віктора Цоя «Перемен» — не формальний гімн перебудови та пізнього совка. Іншим символом наших північних сусідів стала білоруськомовна версія пісні «Мури» (переклад каталонської пісні L"Estaca – популярної серед антифранкістів, тобто соціалістів), яку популяризував бард польської "Солідарності" Яцек Качмарський. Дивно та іронічно – виходить колоніальних вплив може бути різним і не всі трубадури імперії – це зло, а пісня іспанських соціалістів може бути символом повалення комунізм.

Хочу нагадати для забудькуватих, що не формальним гімном Революції Гідності була пісня білоруського рокера Сергія Михалка російської мовою "Воїни світла" (чому не українізували ?) Нині білорус Михалок проживає в Україні і не поспішає до своєї Батьківщину, бо закликати "Не быць скотам" краще у на березі Чорного моря. Зрештою, в Україні маємо свого політичного трубадура імпотенції Славка Вакарчука з його відвертим визнанням — "Не моя війна".

Сподіваюсь, що білоруси переможуть і позбавлять влади кривавого тирана, а сценарій білоруських протестів не стане сюжетом для чергової книги Світлани Алексієвич, яка помітила протести у власній країні лише на 4 день.