Стратегія визволення Марківа за посередництвом Папи Франциска дуже слушна. Однак, не варто обмежуватись лише проханнями, Україна має, що запропонувати Ватикану.

У лютому 2019 Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті відвідав окупований Донецьк. Разом із Послом Ватикану Донецьк відвідав єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Собіло.

Нинішнього представника Ватикану в Україні не варто зарахувати до симпатиків Росії. Він досвідчений дипломат, який реалізовує стратегію Ватикану, яка полягає у помірності та не конфліктності, щодо будь-якої війни у будь-якій частині світу. Для Ватикану будь-яка війна є злом. (часи справедливих воєн минули, томізм не актуальний ).

На окупованих територіях України діють римо-католицькі парафії, натомість діяльність греко-католиків ускладнена.

На Донбасі по обидва боки фронту реалізовується програми «Папа Римський — Україні».

У зв'язку із утворенням ПЦУ, патріарх Кирил йде на конфронтацію із світовим православ'ям і знаходиться за крок від самоізоляції. Україна шукає можливості освіжити Мінський процес залучення залученням представників релігійних спільнот з окупованих і не окупованих територій (УПЦ МП, ПЦУ, Римо-католики, мусульмани, протестанти) видається не тільки цікавим кроком, але таким, що може викликати довіру не залежно від паспорта переговірників.

Чинна влада в особі Дмитра Кулеби має пам'ятати, що римо-католицькі спільноти в Україні вже понад 30 років не можуть повернути свою власність — храми у Білій Церкві, Києві та Львові. Українська влада полюбляє вирішувати питань церковної власності вибірково та з огляду на політично доцільність. Ймовірно сам так можна пояснити повернення єврейській громаді Білої Церкви приміщення синагога у минулому році.

В Севастополі ситуація виглядала ще ганебніше, за української влади католицький храм не хотіла повернути парафіянам, бо боялись реакції Російської православної церкви. Прийшли російські окупанти і не зважаючи на протести місцевих православних-патріотів повернули храм католикам.

Зеленський любить не стандартні кроки, можливо варто зробити їх на лінії Ватикан – Україна, а з огляду на приїзд папи до України повернути храми вірним.