Вакарчук, Фрідман та ментальність «русського міра»

До творчості Святослава Вакарчука можна ставитись по різному, але політик – це людина з наявністю або відсутністю принципів та розумінням причино-наслідкових дій. Пісня 2015 «Не твоя війна» натякала і прямо говорила, як Славко розуміє військово-політичну ситуацію в країні. Нагадаю, що у 2006 той самий Вакарчук співав «Веселі, брате, часи настали…».

Ми знаємо, що український виборець любить тужливі пісні та принципових галицьких хлопців. В 2019 партія «Голос» отримує скромні 5% могли б більше, але потрібно було чітко та зрозуміло артикулювати свої політичні та світоглядні позиції.

Головне питання чому Святослав Вакарчук вирішує скласти мандат депутата саме зараз ? 5 травня у Верховній Раді був зареєстрований проект Постанови про звільнення Арсена Авакова з посади Міністра внутрішніх справ України, із підписами різних осіб, але Вакарчук його не підписав (випадковість родинні обставини, можливо). Саме через сімейні обставини Вакарчука не було під час заслуховування звіту міністра, який керує МВС з 2014 року.

Найголовніше, Вакарчук на зустрічах з членами фракції переконував, що відставка Арсена Авакова не на часі, а Антон Геращенко фахівець, достойна людина і його друг. Відсутність критики фракції ЄС та Порошенка в стосунку до Авакова можна зрозуміти, але як Арсен Борисович та Антон Юрійович змогли зачарувати та «обоять» Славка мають розгадувати не політологи, а психіатри.

Вакарчук не контролює фракцію, самовільна ініціатива по збору підписів призвела до складання мандату. Надіюсь, що фракція виграє від цього і буде більш дієвою.

На останок, про смаки, політика — це ситуативність союзів, але відчуття прекрасного та потворного або є, або не має. У 2017 Вакарчук став — член Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», того самого де Фрідман, Герман Хан та Павло Фукс та одіозний Ілля Хржановський.

Вакарчук не коментував етично-музейних ідей Хржановського, щодо «Голокост-Діснея» за російські приватні гроші у центрі Києва. Естетичні смаки — це приватне, але вони не можуть визначати політичних поглядів політика.

Відсутність концертів в Росії не означає, що депутат України має моральне право давати концерт у Білорусії — країні де діє смертна кара, викрадають громадян України та 26 років відсутні демократичні вибори. Зрештою, найбільші гонорари Святослав отримував саме в Росії, а його україномовні пісні збирають стадіони виключно у Москві, Києві та Мінську