Українськими ЗМІ ширяться чутки, що СБУ готується до екстрадиції Коломойського.

Варто нагадати, що відповідно до частини 2 статті 25 Конституції України, громадянин України не може бути виданий іншій державі. Проте, якщо у тебе є декілька паспортів, держава має право позбавити тебе українського громадянство

Чому може постати потреба видачі «патріота» Коломойського до США? Все дуже просто, український олігарх крав гроші (формально заробляв) в Україні, а витрачав їх (формально відмивав) у США. У Вашингтоні Ігоря Валерійовичя підозрюють у порушені закону RICO — спеціального федерального закону про організації, що діють під впливом рекету і корупції.
Коломойського підозрюють у нанесенні збитків банку і легалізації на території США понад 623 мільйонів доларів, отриманих незаконним шляхом.
Закон Ріко (The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) прийнятий в США у 1970 для боротьби з рекетом, корупцією та організованою злочинністю. Закон прийнятий спеціально для того щоб притягувати до відповідальності кримінальних босів, які особисто не грабують і не крадуть, а лише розробляють злочинні плани та керують злочинними бандами.
Свого часу за даним законом у США були заарештовані та осуджені члени мафіозних угруповань Н'ю-Йорку, Чикаго, наркоторговці з латинської Америки тощо.
Американське правосуддя підозрює Коломойського у нанесенні збитків банку на суму понад 623 мільйонів доларів з подальшим «відмиванням» цих грошей на території США.
ЗМІ стверджують, що пасиви приватного банку в одній юрисдикції перетворювалися на готівку в іншій і служили джерелом для інвестицій. У даному випадку – для інвестицій у нерухомість і бізнес в США. Тобто, Коломойський і Ко, фактично використовували НБУ та приватний банк для відмивання грошей з подальшою легалізацією в США під виглядом купівлі нерухомості. Гроші вкладались у нерухомість в штаті Делавер, а у 2015–2016 роках українські бізнесмени потрапили на олівець до ФБР через згадані дивні угоди.
У жовтні минулого року генеральний прокурор Рябошапка стверджував, що ІВК не буде виданий у США.
Зрозуміло, що кожен громадянин України є цінністю, а держава має дбати про інтереси громадян незалежно від їх статків.
Однак, є велике питання, громадянином якої держави насправді є Коломойський. Якщо конкретний іноземний громадянин становить загрозу для національної безпеки (він один загрожує 623 млн.), якщо даний громадянин дестабілізує країну та руйнує економіку, як має діяти держава в інтересах загального блага (всіх нас)? Відповідно нічого ганебного в тому, щоб його справами зайнялися суди американської юрисдикції.
На останок, я глибоко переконаний, що видача громадянина кількох держав Коломойського до США має відбутися із прагматичних міркувань – легітимності та легальності судового процесу. Українським судам ніхто не вірить, будь-яке рішення українського суду по справі ІВК буде поставлено під сумнів або відмінено парламентом.

Натомість, рішення американського суду не буде викликати зауважень, навіть якщо «патріота» та захисника від «Русскої весни» виправдають. Хоча навряд чи Коломойського виправдають — Закон Ріко за довгі роки довів свою ефективність щодо покарання навіть найбільш спритних злочинців.