Би ви знали, люди, жи Трускавець заснували селяни...З Оровограду...То село високо в Карпатах. Вни тамка трускавки* вирошчували. В тотім селі всі мусіли мати єдну ногу коротшу за єнчу, би мож було борше* ті ягоди збирати по горах. Але то була фист яка тіжка праця, бо бомки* постоянно гризут у всі частини тіла, і тодий селяни спустилисі вниз, увиділи БорИслав і зблідли, як увиділи тоту цивілізацію. Світло всюда, газ задурно, тепло, не закапцанієш від зимна, і гОри менчі...Але садити трускавки там не було де, бо всьо заставили шибами з ропов. Захтілосі їм тиж такого життє, як в БорИславі і тодий вни пішли троха на схід, увиділи горби, шо були подібні до їхніх орівских гір, але були троха нишчі від тамтих, та й рішили ту сі лишити. Засадили тисячі морґів трускавками і стали чекати...
О ! Дочекалисі врожаю, а не було кому продати. І тодий два шваґри, Іван Орівський з Юзиком Заїкатим, за флєжков бімбру придумали курортників. Іван акурат з тюрми вийшов, де сидів вішім років за самоубійство, а Юзик хоч і не сидів, але тиж був страшенний лєнь, ніґди не хтіло сі му робити, ані раз. Но і заїкавсі чєсто, навит як писав листи в тюрму до Івана.
А жи трускавки родили тіко раз в року, то тре було зробити так, би курортники були тутка завше. І тодий рішено було, жи, як в БорИславі є нафта, то в нас — бде НАФТУСІ і всякі єнчі джерела.
І взєли сі до роботи. Копали від зелених свят до суботи вечір. Кіко тої земли поперевозили фірами, то ніхто незна. Але горбів довкола стало не на єден більше. Теперка є джерело «Юзя» на честь Юзика Заїкатого і «Марія» — по імені Іванової жінки,шо любила го гаратнУти межи очи час від часу для профілактики, особливо після відвідин Юзика. Ну і найголовніша вода — «Нафтуся», на честь ропи з БорИслава. Нині в Трускавци — то життє ! Є де піти погамати* пляцків з кавов, є де поскакати — в гречку та й під музику. Тілівізор в центрі є вЕликий , як Юзикова стайня. Тулєт є правдивий. Міський. То значи для мєстних задурно, срай кіко хоч. Но хіба жи срайпапір здИхлі* люблят з него ґвізнути*, але то вже єнча проблєма...Сємочки на кожнім кроці продают. Рай. Ну троха зле, жи богато тотих голубих сі розвело з тих праведних часів і тому кожен нормальний хлоп мусит теперка мати ЗУБИ в ДУПІ, для безопасности, особливо в темну пору дня. Та ше й високопоставлені депутати карамболі ріжні роблят. А так то жити мож, люкс !
І дєкувати мусят оровоградці...йой, перепрошую...трускавчани, БорИславу шодня, бо якби не либаки бориславські, не було би ніц.

Все вам повів, як цьвок в дошку вбив, завше ваш, Яків Кутовий.

*борше — швидше *трускавки — полуниця *ґвізнути — свиснути, вкрасти *здИхлі — відпочиваючі *погАмати — поїсти *бомки — оводи