Би'сте знали, люде, що правила дорожнього руху (ПДР) вигадали люде, котрі винайшли авто. Бо поки їздили фірами і верхи, то всьо було люкс, гречно і елєґанцко. Типерка так не є. А жєль! Оповім два епізоди, свідком котрих був я, але і ви, певне, тиж таке виділи.

Отож стоїмо з колєґами під хатов, пиво си тєгнем. Но бо піст, люде, про жадних сто грам нема мови. А ту, раз, під'їжджєє «чобіток» по хіднику* і попід самі двері під'їзду. І так си став, жи з єдного боку дорога, а з другого – прохід сі лишив хіба на пів порєдного хлопа. З авта виходе кубіта і валит просто в двері під'їзду. Аж ту надскакує ше єдна, але з калясков:
— Чуїш ти, кобила необучена! Ти як свою машину поставила?

Но бо пройти вна може двома шляхами. Небезпечним, вискочивши на дорогу. І другим – по тротуару, пошкрабавши авто, збивши дзеркало і зачепивши поворотніки. Но то ясно, шо наша мама вибрала другий шлях.

А тамта:

— Сама ти мавпа смерекова! В мене дітина в кабіні спит. Шо я маю робити? Я шо, маю ї будити, би з коліжанков єдну каву випити! Вна туво жиє, на другім поверсі. Навит авто на сигналізацію не ставила'м!

Звар'ювати мож, люде, з тими мамами! Вна в центрі міста серед зими лишєє сплячу дітину. Та ше й в авті на тротуарі, де більше ніхто не пройде. Машину не замкнула і буде сі дивила, попиваючи каву, за своїм мацьопством з другого поверху помешканя, вікна якого виходят на інший бік будинку!
Шо там далі будо, люде, то встид оповісти! Але ту надлЕтів хлоп тої, шо на авті :

- Який лютий кішлак в тебе в голові, бабо ти йолопнута, га? Ту тобі не село в три хати, курча ляґа! То є місто, ту купа злодіїв, збоченців, поліциї і інших вар'ятів.
А далі всьо по сценарію…

І ше єден випадок.

...Свята неділя, люде. Віруючі люде виходєт з церкви і валят просто по дорозі після того як ксьондз їм службу справив. Як правдива отара, коротше цілком турбулентно* і безтурботно. Надї'жджєє ланос і так тихонько:

— Пі-біп...

З натовпу прихожан виринає огрядна кубіта, обличчя якої аж пашить святістю від двогодинного перебування в храмі:

- Шо ти, холєра ясна, ту бібікаєш? Шляк би тя трафив! А най би ти соленого не їв! А шоб ті бузьки барана принесли! А най....

Ланос сі спиняє, опускаєсі шиба:

- І вам, прошпані, дай Боже здоровлє!
Після того всього мушу повісти вам, люде, шо ПДР – то є такі правила, котрих тре сі дотримувати завше! І неважливо, ХТО ти, ЗВІДКИ і ЧОГО прийшов на світ Божий! Навит як спиш п'яний в транваї, а той в депо на відстої.

Тому будьте толерантні і поважайте єден другого всюда! І памітайте про літаючі вазонки, жилізні ключі в кишеньох перехожих і брудні памперси на лобовому шклі.

Завше Ваш, Яків Кутовий


*Турбулентність — хаотичний тип процесів.
*Хідник — тротуар