«Українське товариство охорони пам'яток історії та культури Рівненської області» по завершенні Колядних свят, 23 січня 2020 року, урочисто передало величного Дідуха, який стояв на майдані Незалежності у Рівному, на постійне експонування до Національного центру народної культури у м. Києві – музею Івана Гончара.

Колектив Національного центру швидко і з радістю відреагував на пропозицію стати хранителем величного українського православного оберегу.

Фото 1. Музей Івана Гончара – Національний центр народної культури у м. Києві

Відтепер, та протягом наступних років, величного рівненського Дідуха має нагоду побачити вся Україна, численні гості Києва, шанувальники української культури та туристи зі всіх країн світу.

Нагадаємо, що рівненський Дідух є унікальним. Він відповідає усім сакральним вимогам структурної будови Світлого Ірію. Висотою більше 4-х метрів, він стоїть на трьох ногах, має чотири канонічних рівні та вінчається дванадцятикутною зіркою – символом Творця.

Фото 2. Рівненський Дідух в музеї Івана Гончара в м. Києві

В урочистому дійстві, передачі Дідуха музею, взяли участь представники Товариства з Рівного, керівництво «Українського товариства охорони пам'яток історії та культури» з м. Києва (голова Бур'янова Марина Іванівна), керівництво та працівники музею Івана Гончара (генеральний директор Гончар Петро Іванович, заступник генерального директора Пошивайло Тетяна Миколаївна), члени Міжнародної Асамблеї ділових кіл (віцепрезидент Вознюк Віктор Володимирович), запрошені гості та небайдужі українці.

Усі виступаючі зазначили, що величний український оберіг з теренів Історичної Волині має навертати всіх небайдужих українців на вивчення нашого історичного коріння, православної духовної спадщини предків.

Фото 3. Подячне слово генерального директора музею Петра Івановича Гончара

Представники рівненського Товариства зазначили, що віднині Національний центр народної культури має стати головним хранителем величного православного Дідуха, місцем де кожен українець зможе відчути енергетику сакрального оберега, який символізує структуру Всесвіту та його духовної основи.

У відповідь працівники музею зазначили, що вони з радістю беруть на себе такі зобов'язання, оскільки вражені досконалістю самого Дідуха, його особливою символікою та сакральним змістом.

Фото 4. Від нині Дідух слугуватиме всьому українському народу!

На урочистій події звучали поезії про українську духовність від Вознюка Віктора Володимировича (віцепрезидент Міжнародної Асамблеї ділових кіл).

Присутніми було констатовано, що подія – це лишень початок майбутньої плідної співпраці музею Івана Гончара, «Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Рівненської області», та усіх небайдужих до долі України організацій та людей.

Фото 5. Члени рівненського Товариства розповіли про значення Дідуха як українського оберега

У своїх виступах представники Товариства розказали про етапи дослідницької роботи яка передувала створенню величного Дідуха, про тих людей, які були натхненниками самої ідеї створення величного Дідуха і які працювали над реалізацією задуму.

Члени Товариства, жіночої секції «Берегиня», провели короткий майстер-клас з виготовлення родинних Дідухів. Творчий керівник розказала про способи соломоплетіння, про особливості технік формування православних оберегів.

Фото 6. Майстриня Тетяна з «Берегині» провела майстер-клас з виготовлення Дідухів

Вона зазначила, що у давнину такі обереги на Коляди та Різдво, виготовляла кожна українська православна родина.

Було підкреслено, що «Берегиня», як частина «Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Рівненської області» і надалі намагатиметься популяризувати українські сакральні обереги (Дідухи, жайвори, символи Кола життя), і вчити зацікавлену молодь їх виготовленню.

Дійство навколо відкриття експозиції рівненського Дідуха відбулось в урочистій обстановці та з патріотичним піднесенням.

Фото 7. Буклети про сакральне значення Колядних свят для відвідувачів музею

Працівники музею, члени рівненського Товариства, всі присутні на заході, зійшлись на тому, що українцям варто потрапити до музею Івана Гончара, де представлено величного Дідуха, щоб отримати особливу нагоду доторкнутись до сакрального православного минулого України!

Слава Україні!

Адреса експозиції – м. Київ, вул. Лаврська, 19, музей Івана Гончара

+ + +

Українське товариство охорони пам'яток історії та культури Рівненської області

24.01.2020

Джерело — rodovid.rv.ua